Івано-Франківськ

У Надвірній можна безоплатно перевірити воду з криниць: яка умова

Воду перевірятимуть на вміст нітратів.

voda krynyczya

Надвірнянський районний відділ ДУ «Івано Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить безкоштовне дослідження води з криниць для сімей, в яких виховуються діти до трьох років.

Про це повідомляють на сайті Делятинської громади, пише ПІК.

“Для проведення дослідження слід звернутися за адресою м. Надвірна, Шевченка 19”, – йдеться у повідомленні.

Воду перевірятимуть на вміст нітратів. Адже вживання води з надлишком нітратів може призвести до тяжких наслідків: отруєння організму, порушення обміну речовин, захворювання щитоподібної залози, метгемоглобінемії та навіть підвищувати ризики виникнення раку. Особливо небезпечна така вода для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі ж нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є ще токсичнішими. 

Накопичуючись в організмі, нітрати провокують так звану метгемоглобінемію. При цьому захворюванні гемоглобін в крові заміщується метгемоглобіном, який не виконує функцію перенесення кисню. Це веде до таких серйозних наслідків як кисневе голодування, різко погіршується стан здоров’я.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах є те, що їхні власники не дотримуються вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною. 

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено