Івано-Франківськ

У МОЗ оновили рекомендації щодо вакцинації проти коронавірусу: кому варто робити щеплення

Повторна вакцинація потрібна не усім категоріям людей.
61cb39c3e70b1612070865

Фото ілюстративне

У Міністерстві охорони здоров’я України оновили рекомендації щодо вакцинації проти коронавірусу. Вони відповідають останнім світовим рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Відтак, для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачена більша кількість доз — тобто повторна вакцинація через 6-12 місяців, пише ПІК з посиланням на МОЗ.

Також для лікарів та пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) — це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення — ревакцинація проти COVID-19.

“Це спрощення вакцинації дозволяє швидше отримувати повний курс і дотримуватися ревакцинації перед початком епідемічного сезону. Для людини без супутніх захворювань, імуноскомпрометованого стану — достатньо отримати одне щеплення. Цього достатньо, без ревакцинації кожного року. Для медичних працівників або для тих, хто працює в небезпечних умовах, чи для людей з супутніми захворюваннями, а також вагітних загальна рекомендація полягає в базовій вакцинації одним щепленням, а потім щорічним чи через пів року бустером у вигляді однієї дози”, – каже заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Повторно вакцинуватися рекомендують через 6-12 місяців не усім, а людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції,
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Люди, які в попередні роки отримали два або три щеплення, залежно від вакцини, та зробили четверте або п’яте бустерне щеплення торік — можуть і надалі безоплатно ревакцинуватись.  Для цього необхідно записатись до сімейного лікаря та після візиту вакцинуватись у найближчому пункті щеплення.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено