5323700758002131750

У виданні BBC опублікували статтю “Мобілізація до 25 років. Кого далі забирають до війська і як це можуть змінити”. Зокрема, там йшлося про Анатолія Захаревича, якого мобілізували наприкінці травня поточного року до лав Збройних Сил України допускаючи, що це зробили протиправно, а виною тому – прогалини у чинному Законодавстві України.

В Оперативному командуванні “Захід” прокоментували цю ситуацію.

“Інформаційне бюро впливової Британської телерадіомовної корпорації BBC, яке має свій відділ в Україні, опублікувало на власному медійному ресурсі інформацію про громадянина України Анатолія Захаревича, якого було мобілізовано наприкінці травня поточного року до лав Збройних Сил України допускаючи, що це було зроблено протиправно, а виною тому – прогалини у чинному Законодавстві України. “Анатолію – 21 рік. У нього бронхіальна астма. Попри це, його мобілізували”, – з такого “козира” у заголовку зайшло видання, викликавши чергову хвилю хейту проти системи мобілізації в Україні та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки підігріваючи градус суспільної напруги”, – йдеться у повідомленні.

Військові пишуть, що Анатолій Захаревич був мобілізований в порядку вимог Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який вступив в дію з 18 травня 2024 року.

“Згадана вище особа умисно не оновила свої облікові дані та не зверталась раніше до Верховинського ТЦК та СП з приводу будь яких обтяжень, які могли б діяти по відношенню до нього щодо надання відстрочки від призову та мобілізації, що свідчить про усвідомлені наміри з його боку щодо ухилення від явки до ТЦК та СП з метою набуття тих чи інших прав. Природно, що більшість із нас, коли їм немає чого приховувати – не ховаються, не переховуються, не уникають контактів з представниками ТЦК та СП але ми гучно заявляємо та згадуємо про свої права лише в тому випадку, коли забули про обов’язки”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, у статті BBC News Ukrainian зазначається, що в мобілізованого бронхіальна астма. На що в ОК “Захід” кажуть, що це не відповідає дійсності. А Анатолія Захаревича визнано придатним до проходження військової служби відповідно до Довідки військово-лікарської комісії Верховинського РТЦК та СП.

“Військовозобов’язаний Захаревич, нині перебуваючи у навчальному Центрі скарг на стан здоров’я не заявляє позаяк отримує всю належну допомогу та підтримку з боку командування військової частини”, – додають там.

Також в ОК “Захід” заявили, що Анатолій Захаревич нібито не виконує обов’язки військової служби через релігійні переконання. 

“Вважаємо за необхідне поінформувати суспільство й про те, що вбачаючи, що жодні маніпуляції зі станом здоров’я або інші дії не дали бажаного для Анатолія Захаревича результату – 07 серпня 2024 на адресу військової частини де він проходить навчання від ТУ ДБР розташованого у місті Хмельницький надійшов витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо початку досудового розслідування відносно військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації солдата Захаревича А.Я., який починаючи з 17 червня 2024 року й дотепер, в умовах воєнного стану, посилаючись на свої релігійні переконання, всупереч чинному законодавству України не виконує обов’язки військової служби, чим ухиляється від несення військової служби без поважних причин. Правова кваліфікація злочину – ч. 4 ст. 409 КК України”, – заявляють військові.

Що писало BBC?

У статті видання, яку коментує ОК “Захід”, йшлося про те, що 21-річний Анатолій Захаревич у кінці травня він із дівчиною вирішив поїхати на день у Карпати, але в результаті з працівниками Верховинського ТЦК за кілька днів побував у Рівному, Кам’янці-Подільському і потрапив на полігон.

Спершу їх зупинили на мобільному блокпосту працівники Верховинського ТЦК. Під час перевірки документів Анатолію сказали, що в нього неоновлені дані та “запросили проїхати до ТЦК”.

Він каже, що не переживав – йому 21, у нього бронхіальна астма, через яку він мав статус “обмежено придатного у воєнний час”, та і за законом він мав іще майже два місяці на оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі чи онлайн. Уже в ТЦК, каже він, його попросили підписати згоду на проходження ВЛК у Верховинській лікарні. Він відмовився. Після цього він таки пройшов ВЛК у Верховині – “відвезли у лікарню, погрозами змусили зробити флюорографію”, “медсестри взяли кров з вени”, а інші обстеження “проставили у приміщенні ТЦК”, визнавши повністю придатним.

Наступного ранку Анатолія та ще кількох хлопців завезли в Рівне на територію однієї із військових частин. Там він уперше побачив документи, які нібито сам підписав. Після цього Анатолія та ще двох хлопців відвезли назад у Верховину. Вранці Анатолія та інших повезли в Кам’янець-Подільський та прийняли на навчання.

Читайте також: