Івано-Франківськ

Відцентровані насоси: як вибрати, встановити та обслуговувати

Центробіжний насос у принципі дуже простий.

Коли мова йде про проживання у заміському приватному будинку чи на дачі під Києвом, однією з основних проблем є вода. Навіть, коли поруч є колодязь чи свердловина, її треба звідтіля чимось відкачати та доправити до місця споживання. Зазвичай для цього використовують насосні станції. Їхньою основною частиною є насос. Їх існує декілька різновидів. Відцентровий насос є одним з найпопулярніших та затребуваних пристроїв.

Принцип дії відцентрового насоса та його різновиди

Центробіжний насос у принципі дуже простий. Простір у середині корпусу пристрою заповнюється рідиною. Лопаті колеса починають обертатися та відштовхувати її від центру до стінок пристрою. Створюється зона  підвищеного тиску, під дією якої рідина потрапляє до труби. В цей час у центрі корпусу тиск падає, всмоктуючи рідину, й процес повторюється.

Існує три основні різновиди відцентрованих насосів для води, які використовують на дачі:

  1. Поверхневий. Найпростіший прилад. Встановлюється поблизу місця водозабору у приямок глибиною від 2-х метрів чи у тепле господарче приміщення. До водозабору опускається лише труба.
  2. Занурювальний. Закріплюється на деякій відстані від дна, аби у корпус не потрапляли мул чи пісок
  3. Напівзанурювальні. Кріпляться на поверхні води за допомогою поплавків, а у воду занурюють лише корпус з лопастями.

3sdm 18 10 025 4

Завдяки наявності відцентрового насосу для води можна не залежати від централізованого водопостачання та завжди мати воду на різні господарчі потреби.

Як обрати відцентровий насос для води

Обираючи насос відцентровий для приватного дому, слід звернути увагу на наступні параметри:

  1. Продуктивність. Вимірюється кількістю води, яку насос перекачує за одиницю часу. Для звичайної сім’ї достатньою буде 1000 літрів на добу у розрахунку на одну людину.
  2. Потужність. Залежно від висоти будинку та відстані до місця водозабору потрібний насос потужністю від 600 до 1500 Вт.
  3. Глибина знаходження водного шару. Якщо це до 10 метрів, підійде насос поверхневий, якщо глибше – треба придбати занурювальний.

І ще: аби обладнання працювало довше, краще, щоб прилад був обладнаний системами захисту від перегріву та сухого ходу та мав фільтр захисту від потрапляння мулу чи піску.

Як обслуговувати відцентровий водяний насос

Обслуговування відцентрових насосів нескладне. Головне — не допускати сухого ходу. Тобто при запуску всередині повинна бути рідина. Інакше це призведе до швидкого виходу з ладу валу.

В іншому ж обслуговування зводиться до періодичного змазування підшипників. Але при сильному підтіканні рідини чи проблемах з валом потрібно міняти зношені частини.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено