Івано-Франківськ

Івано-Франківська громада виділила на компенсації фермерам майже 2,5 мільйона гривень

Найбільше мешканців подавалися на допомогу за утримання корів.

3 7 1 scaled

Жителі Івано-Франківської громади, які утримують корів, свиней, кіз та інших тварин, можуть отримати фінансову допомогу.

Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків, пише ПІК.

Василь Стефанюк з села Братківці займається бджільництвом понад півстоліття. Тримає у своїх пересувних пасіках 80 бджолосімей. Минулого року, відколи програма підтримки сільського господарства у Франківській громаді запрацювала, чоловік зареєстрував 60 сімей і отримав за них кошти.

«Того року користувався. Подав 60 сімей, дали мені 12 тисяч, використав на закупку цукру. Більшість на цукор, бо зараз пішов 1500-1600, ну а як в мене було на 60 сімей – це мінімум тонна, щоб нормально їх годувати. Кажуть, що тяжко 80 сімей тримати одному. Я би цього не сказав. Якщо ти це робиш в задоволення, то не змучуєшся, бо отримуєш задоволення», – розповідає пасічник із села Братківці Василь Стефанюк.

Вперше цього року на виплати подалася і Ольга Мосорко. Жінка тримає свиней та підраховує, що за всіх тварин отримає до 50 тисяч гривень.

«Маю наразі 13 маленьких, 8 середніх, маю 3 великих, і 3 льохи, які мають народжувати, свиноматки тобто. Каже Руслан Романович обійшов все наше господарство і пообіцяв, що можна зареєструвати 3 свиноматки, дві корови, які маємо ще. Подати пакет документів, який потрібен знову ж таки, і до 50 тисяч можна отримати», – відзначає мешканка села Братківці Ольга Мосорко.

Загалом громада виділила на компенсації фермерам майже 2,5 мільйона гривень. Опрацювали вже 360 заявок.

 «Якщо пройтися по цифрах, то можуть податися ті, хто мають від трьох і більше свиноматок – по 3 тисячі гривень за голову, свиней на відгодівлі іде від 5-х і вище – по 2 тисячі гривень, на корову платимо по дві тисячі, на коней – по 5 тисяч. Вівці, кози – також платимо по 2 тисячі на одну голову, які утримують по господарствах нашої громади. Найбільше подавалися на корови, звісно. По одній-дві корови ще тримають по наших селах», – додає начальниця управління сільського господарства Департаменту комунальних ресурсів та сільського господарства Уляна Сергенюк.

До слова, цього до програми підтримки сільського господарства додали також тих, хто займається молочною продукцією.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено