Івано-Франківськ

На Снятинщині люди жаліються на різкий і неприємний запах аміаку: звідки він береться

Однією із причин появи цього запаху є аномальна спека.

На Снятинщині люди жаліються на різкий і неприємний запах аміаку: звідки він береться

На Снятинщині вже не перший рік виникає проблема різкого запаху аміаку і смог, які розповсюджуються від добрив, котрі вносяться аграріями у грунт. З цього приводу міський голова Анатолій Шумко зустрівся з представниками правоохоронних органів та Держпродспоживслужби, пише ПІК з посиланням на Снятинську міську раду.

“Причиною різкого запаху аміаку в громаді та місті є аномальна спека, яка теж сприяє цьому явищу. Міський голова звернувся до працівників поліції, щоб вони провели розслідування з приводу цієї непростої ситуації”, – йдеться у повідомленні.
Очільник громади також з відповідною заявою планує звернутися до управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної адміністрації, адже ця проблема вкрай загрозлива для людей, які мають алергічні та легеневі захворювання.

Довідково: аміак (NH3) – один з найважливіших компонентів синтезу в сучасній хімічній промисловості. Водний розчин називають нашатирним спиртом і використовують у фармації. У водойми аміак виділяють тварини, що там живуть. Аміак можна зустріти в природі. У ґрунті знаходять залишки розкладання амонійних добрив.

Фізичні та хімічні властивості аміаку:

  • Агрегатний стан – газ.
  • Безбарвний із різким задушливим запахом. При вдиханні сприяє утворенню сліз в очах.
  • Легший за повітря.
  • Має лужні властивості.
  • Добре розчиняється у воді.
  • Зріджується за кімнатної температурі під тиском близько 8–10 атмосфер.
  • Випаровується при кип’ятінні, досягнувши температури 33,5 °С.

Газоподібний аміак викликає ураження дихальних шляхів і слизових оболонок. При цьому спостерігаються такі ознаки: нежить, кашель, важке дихання, задуха, підвищене серцебиття. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено