Івано-Франківськ

З 1 жовтня перекази з картки на картку обмежать: який буде ліміт?

Мета - запобігти відмиванню коштів і тіньовій економіці. Обмеження не стосуватимуться діяльності волонтерів.

img 65c0672b9787c6ceff53fbd405dd5219 v scaled

Національний банк встановить з 1 жовтня цього року ліміт у 150 тис. грн на місяць для переказів фізичних осіб з картки на картку.

Про це Нацбанк повідомив у вівторок.

“Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб”, – повідомив Нацбанк.

Ліміт не застосовується:

  • під час поповнення чи переказів фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю та які ідентифіковані банками/надавачами платіжних послуг як волонтери;
  • до людей, чиї щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують 150 тис. грн;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб;
  • операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

 

За даними Нацбанку, 98% користувачів щомісяця не перевищують цю суму, тому обмеження не вплинуть на них.

“Постанова визначає п’ять критеріїв приналежності до волонтерської діяльності. Для того, щоб надавачі платіжних послуг ідентифікували фізичну особу, яка планує займатися волонтерською діяльністю, як волонтера, вона має відповідати щонайменше двом критеріям з п’яти”, – сказали.

Новий ліміт допоможе зменшити протизаконне використання платіжної інфраструктури, зокрема з використанням рахунків “дропів”, які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки, повідомили в НБУ.

До теми

“Дропи” – це особи, які за оплату передають реквізити і дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Ці рахунки використовують як “транзитні” для переказу і відмивання коштів.

За даними кількох найбільших банків, цього року вже розірвали відносини з понад 80 тис. клієнтів через участь у схемах “дропів”. Аналіз НБУ свідчить, що через картки “дропів” може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено