Івано-Франківськ

Чому в Калуші припинили безоплатне харчування для учнів 2-х класів: пояснення

У деяких мешканців міста та громади викликало обурення таке рішення.

Чому в Калуші припинили безоплатне харчування для учнів 2-х класів: пояснення

У Калуші цьогоріч припинили безоплатне харчування для учнів 2-х класів з декількох причин. Зокрема, це недофінансування освітньої субвенції,  вилучення з громад ПДФО та зупинка роботи “Карпатнафтохіму”. Про це повідомив міський голова Андрій Найда, пише ПІК.

“Формуючи бюджет – ми обираємо пріоритетні напрямки. До того ж, не можна забувати, що окрім школярів 2 класу, в громаді є багато дітей тих категорій, які харчуються безоплатно. А зважаючи на війну в Україні, кількість дітей пільгових категорій зростає”, – написав він.

Очільник Калуської громади наголосив, що фінансування на безоплатне харчування дітей не зменшується жодним чином. Також Андрій Найда нагадав, що у 2015 році на законодавчому рівні було позбавлено можливості отримування безоплатного харчування для учнів 1-4 класів, за виключенням окремих категорій.

Відповідно – місцеві бюджети перестали отримувати з держави цільові кошти. Проте деякі громади у міру своїх можливостей продовжували забезпечувати харчуванням школярів.

“На сьогодні Калуська громада чи не єдина в області, де й досі безоплатно харчуються всі першачки. Інші громади вже давно припинили таку послугу. Ми ж цьогоріч перестали харчувати лише 2-гі класи. Тому важливо розуміти, що безоплатне харчування в закладах освіти лежить виключно на бюджеті громади”, – наголосив мер.

Окрім того, він навів цифри, які міська рада витрачала на харчування в школах та садочках за минулі роки:

  • Так, у 2021 році харчувалося 3 722 учнів на суму 4 782 679 грн;
  • у 2022 – 3 186 учнів на суму 6 623 645 грн;
  • у 2023 – 3 245 учнів на суму 6 807 592 грн;
  • у першому півріччі 2024 – 3 308 учнів на суму 6 746 365 грн.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено