14 вересня в Україні відзначили День борщу. Ця страва також внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Як варити борщ та чим відрізняються рецепти в різних регіонах України, пише ПІК з посиланням на Главком.
Галицький борщ – рецепт
Інгредієнти:
- Вода близько – 2 л;
- Картопля – 400 г;
- Капуста білокачанна – 300 г;
- Цибуля ріпчаста, морква, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
- Буряковий квас – 500 мл;
- Томатне пюре чи паста – 3 ст. ложки;
- Борошно пшеничне – 1 ч. ложка;
- Вершкове масло – 2 ст. ложки;
- Рослинна олія;
- Сіль, улюблені спеції та трави – на смак.
Рецепт приготування
Спочатку наріжте кубиками картоплю, буряк і капусту – соломкою. Потім посмажте буряк з невеликою кількістю томатної пасти (дві столових ложки), додайте буряковий квас. Соломкою нашаткуйте петрушку і моркву, кубиками підготуйте цибулю. Все це пасеруйте в маслі, борошно – у вершковому.
Додайте в киплячу воду капусту, при повторному кипінні – картоплю, залиште поваритися хвилин 20. Після чого додайте все, що приготували попередньо – буряк (тушкований), засмажку, борошно пастеризоване і додайте спеції. Прокип’ячений буряковий квас вливаєте за 10-15 хвилин до повної готовності страви.
Львівський борщ – рецепт
Інгредієнти:
- Кістки мозкові – 1 кг;
- Сосиски – 3 шт.;
- Сало свинини – 50 г;
- Картопля – 5 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Буряк та ріпчаста цибуля – по 2 шт.;
- Оцет столовий 3% – 2 ст. ложки;
- Паста томатна – 2 ст. ложки;
- Цукор – 2 ч. ложка;
- Сіль, спеції, прянощі та зелень – на смак.
Рецепт приготування
З мозкових кісток спочатку потрібно зварити бульйон. Згодом окремо відваріть буряк, до напівготовності, вийміть і очистьте. Наріжте його соломкою, протушкуйте на салі з додаванням пасти томатної і оцту, приблизно хвилин 20-30. Сало можна замінити вершковим маслом. Якщо засмажка буде надмірно густа, можна злегка розбавити її бульйоном.
Борщ волинський – рецепт
Інгредієнти:
- Буряк – 2 шт.;
- Білокачанна капуста – 300-400 г;
- Картопля – приблизно 4-6 шт.;
- Паста томатна – 110 г;
- Запашні сушені гриби – 5 шт.;
- Чорнослив в’ялений – 200 г;
- Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
- Пшеничне борошно – 15 г;
- Сіль, цукор, перець, спеції та зелень – на смак.
Рецепт приготування
Спочатку промийте та зваріть гриби. Потім почистьте буряк та наріжте його соломкою. Частину буряка протушкуйте в томатній пасті (ложку) з малою кількістю бульйону (приблизно з ополоник) і жиром на вибір. Потім дрібно поріжте цибулю і петрушку, потушкуйте в томаті, що залишився, додавши борошно. У бульйон, що закипів, додайте капусту, попередньо нашатковану, після закипання додайте нарізану картоплю. Залиште борщ поваритися хвилин 10-15.
Полтавський борщ – рецепт
Інгредієнти:
- М’ясо птиці (на вибір курка, качка чи гуска) – 600 г;
- Сало – 50 г;
- Картопля – 3 шт.;
- Білокачанна капуста;
- Морква, ріпчаста цибуля, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
- Гречане борошно – 1 ст.;
- Сметана 20% – 1/2 ст.;
- Вода – 3 л;
- Пюре з томатів – 2 ст. ложки;
- Паста томатна;
- Масло вершкове – 50 г;
- Часник – 1 головка;
- Столовий оцет 3% – 1 ст. ложка;
- Куряче яйце – 1 шт.;
- Сіль, трави, спеції та прянощі – на свій смак.
Рецепт приготування
Спочатку потрібно зварити бульйон з курятини. Після приготування м’ясо треба витягнути та звільнити від кісток. Засмажку готувати за класичним рецептом. Буряк виварити до білого кольору. Робити це треба, не прикриваючи кришкою, в іншому випадку у борщу з’явиться сильний буряковий запах.
Борщ київський – рецепт
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – невеличка головка;
- Баранина та яловичина – по 150 г;
- Шпик – 50 г;
- Мочені яблука – 2 шт.;
- Квасоля;
- Картопля – 5 шт.;
- Буряк та морква – по 1 шт.;
- Ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- Свіжі томати – 5 шт.;
- Квас буряковий – 2,5 ст.;
- Петрушка та селера;
- Пряжене вершкове масло – 2 ст. ложки;
- Сіль, лавровий лист, перець (гострий або духмяний), зелень – на смак.
Рецепт приготування
Спочатку залийте буряковим квасом яловичину і зваріть її. Наріжте помідори, продавіть їх через сито, протріть з топленим маслом. Потім варто протушкувати буряк, порізаний дрібною соломкою, з бараниною, яка теж дрібно нарізана. Смажте цибулю, селеру, петрушку – нарізані також соломкою.
Борщ одеський – рецепт
Інгредієнти:
- Риба бички свіжі
- Капуста білокачанна;
- Картопля – 3-4 шт.;
- Буряк – 2 шт.;
- Квасоля – 1 ст.;
- Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
- Борошно пшеничне для обсмажування бичків;
- Олія соняшникова;
- Чорний перець горошком – 5-6 шт.;
- Сіль, прянощі, спеції, цукор – на свій смак.
Рецепт приготування
Спочатку приготуйте пісний класичний борщ. Квасолю заздалегідь замочіть в холодній воді, так вона звариться швидше. Потім почистьте бички: випатрати, очистити від луски (у дрібної рибки луску чистити не обов’язково).
Читайте також у ПІК:
- Рецепт на вихідні: ходив гарбуз по городу та й забрів на кухню
- Рецепт на вихідні: Секрети доброго сирника (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: помідори для душі (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: Буряковий калейдоскоп