Івано-Франківськ

Вагінальна сухість – причини і методи вирішення проблеми

Інтимні проблеми – це тема, яку не варто замовчувати, це потрібно вирішувати із спеціалістом.

IMG 20240917 214537 474

Часто тривожним дзвіночком виступають проблеми зі здоров’ям, які тягнуть за собою біль під час статевого акту та повну втрату задоволення від інтиму. Одним із прикладом є вагінальна сухість. Жінки часто звертаються із запитом щодо болю, печіння та сухості під час статевого акту.

Лікарі-гінекологи медичного центру Оксфорд Медікал в Івано-Франківську допоможуть з’ясувати основні причини розвитку вагінальної сухості, ризики, які супроводжують цей стан, і ознайомлять  із методами боротьби проти сухості. 

Що варто знати про фізіологічне зволоження піхви?

В нормі, слизова оболонка піхви повинна бути постійно зволоженою, що забезпечується роботою залозистих клітин. Це дозволяє підтримувати нормальну мікрофлору і надавати захист від умовно-патогенної флори. Під час статевого акту необхідне додаткове зволоження для запобігання тертя та травм. Для цього організм жінки містить бартолінові залози, які виробляють спеціальний секрет та максимально комфортного статевого акту. Цей секрет складається із води, слизу, частково ліпідів та мінералів. 

Вагінальна сухість – це стан, коли порушується процес зволоження, що призводить до болісного та дискомфортного статевого акту, розвитку супутніх інфекцій в малому тазу.

«Насправді, кожна друга жінка зустрічається із проблемою вагінальної сухості, – зазначають гінекологи. – Якщо в більшості причиною виступає період пременопаузи, то в деяких випадках із цим запитом до мене звертаються зовсім юні жінки віком до 25 років. Серед топових причин – гормональні зміни і психологічні травми».

Причини розвитку вагінальної сухості

Вагінальна сухість – це не окреме захворювання, а вторинна причина, яка вказує на відповідну патологію. Вагінальна сухість може виникати не тільки у жінок в періоді менопаузи, а й у молодих жінок. Причинами найчастіше виступають:

  • патологія бартолінових залоз: запалення (бартолініт), кіста бартолінової залози;
  • інфекційні захворювання малого тазу, дисбіоз піхви;
  • порушення гормональної регуляції, зниження рівня естрогену;
  • підвищення рівня пролактину (найчастіше за рахунок лактації);
  • ста раннього післяпологового періоду;
  • вагініти різного генезу;
  • променеве лікування на органах малого тазу;
  • прийом деяких лікарських засобів, що впливають на регуляцію;
  • розлади МЦ;
  • бактеріальний вагіноз;
  • інволютивні зміни;
  • депресивні розлади;
  • психологічні травми, пов’язані із травматичним статевим актом.

Враховуючи широкий спектр проблем, які можуть викликати вагінальну сухість, лікарю необхідно зібрати детальний анамнез та провести додаткові обстеження, щоб підібрати найбільш оптимальний метод лікування. Часто до процесу долучається лікар психоневролог.

Чи допоможуть лубриканти у лікуванні вагінальної сухості?

Лубриканти – це спеціальні в’язкі речовини, які застосовуються для пасивного зволоження піхви безпосередньо під час статевого акту. Інтим-магазини і аптеки можуть запропонувати різний спектр лубрикантів: на водній основі, на ліпідній основі, з додаванням ароматизаторів і навіть підсилювачів смаку.

Щоб підібрати оптимальний лубрикант, бажано порадитися з лікарем, оскільки деякі складники лубрикантів можуть бути протипоказаними для жінки, деякі викликати алергічну реакцію і тд.

Лубрикант вирішує проблему вагінальної сухості на короткий проміжок часу, проте не допоможу у вирішенні причини розвитку сухості. Лубрикант не лікує інфекційні захворювання і тим паче не відновлює нормальний гормональний фон. Тому ми можемо запропонувати застосування лубрикантів у випадку, якщо причина сухості фізіологічна (вікові зміни) і тимчасова (наприклад період лактації), або при паралельному лікуванні основної причини.

Чи існують лубриканти, які діють протягом тривалого часу?

Постійне використання синтетичних лубрикантів несе свої негативні сторони: неекологічність, важкий вибір, нестійкість, схильність до алергічної реакції. 

Сучасна гінекологія дозволяє запропонувати метод ін’єкційного симптоматичного лікування шляхом місцевого введення препаратів на основі гіалуронової кислоти – інтимний філінг. Гіалуронова кислота виробляється нашим організмом, але препарат містить синтетичну сполуку, ідентичну природній. Місцеве введення дозволяє звузити просвіт піхви, стимулювати роботу екзокринних залоз, живлення слизової оболонки і її зволоження. Після введення препарат діє від 6 до 8 місяців, і кожна жінка пов’язує ефект із найбільш приємним досвідом у своєму житті.

Важливо не соромитися і не замовчувати проблему. Коли є сучасні безпечні та ефективні методи боротьби з вагінальною сухістю – чому б не дізнатися про них більше?

Детальніше про особливості процедури ви можете дізнатися на консультації у лікаря гінеколога. Прийом у м. Івано-Франківськ за адресами: вул. Незалежності 93а, вул. Василіянок 1

Записатися на прийом

0673777299, 0503777299 м.Івано-Франківськ, вул. Незалежності 93а

https://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/

ПРОМО

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено