Івано-Франківськ

Ситуація на фонті: окупанти, ймовірно, захопили Вугледар (МАПА)

Оборона міста на Донеччині тривала 25 місяців.

losses ru 2024 10 02 scaled11 scaled

За оцінкою аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), окупація Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, оскільки місто не є особливо важливим логістичним вузлом.

“Російські війська, ймовірно,захопили Вугледарстаном на 1 жовтня після того, як повідомлялося про відхід українських військ з цього населеного пункту, хоча неясно, чи зможуть російські війська швидко просунутися далі Вугледара в найближчому майбутньому”, – йдеться у повідомленні.

На геолокаційних відео, опублікованих 30 вересня та 1 жовтня, видно, що російські війська встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, а російські блогери заявили 1 жовтня, що російські війська захопили населений пункт.

photo 2024 10 01 22 52 21 scaled

Першого жовтня український військовослужбовець повідомив, що частина українського угруповання здійснила плановий відхід з Вугледара, щоб уникнути оточення, а російські блогери стверджують, що українські війська розпочали відхід з Вугледара ще наприкінці 30 вересня.

В огляді зазначається, що захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки затратних і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту за останні два з половиною роки.

photo 2024 10 02 07 37 46 scaled

Що передувало

Експерти нагадують: РФ здійснила щонайменше дві великі наступальні спроби захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року, обидві з яких призвели до великих втрат особового складу і військової техніки.

Попередні поразки росіян  навколо Вугледара, зокрема, призвели до виснаження 155-ї морської піхотної бригади (Тихоокеанський флот, ВМД РФ).

До теми

Деякі російські джерела висловлювали сумніви, що російські війська зможуть швидко просуватися вперед і досягти оперативно значущих проривів одразу після захоплення Вугледара.

Деякі російські блогери зазначили, що вони не очікують, що лінія фронту зруйнується після захоплення Вугледара, посилаючись на українські оборонні позиції на північний схід від Вугледара і необхідність для російських військ повністю зачистити місто, щоб зробити його придатною позицією, з якої вони зможуть розпочати майбутні штурми.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

    © 2020 Всі права захищено