Івано-Франківськ

“Верховна Рада зараз не наближає, а віддаляє перемогу”, – Марцінків

Ще 4% ПДФО хочуть забрати у громад.

1696f771 7ca6 40a0 9084 dbf687d094d9 scaled

У четвер, третього жовтня, в Бурштині відбулися загальні збори Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, розровідає ПІК.

Зокрема, під час брифінгу з прикарпатськими ЗМІ очільник Івано-Франківської громади Руслан Марцінків зауважив:

«Забрали силове ПДФО у громад. Але від того мільйон дронів у військових не з’явився. А громади й далі продовжують купувати і спрямовувати левову частку на потреби військових», – наголосив він.

Руслан Марцінків нагадав, що Франківська громада понад 600 млн грн заклала саме на військові потреби.

«А зараз, якщо з 64% відсотків ПДФО заберуть 4% і введуть реверс та не повернуть силове ПДФО, то в громад буде ще менше коштів, а в хлопців – ще менше дронів. Таким чином Верховна Рада зменшує обороноздатність військових і не наближає перемогу, а віддаляє», – зауважив Марцінків.

02315aaa b9fc 4b52 8ee0 8bad4f5a18f6 scaled

Натомість виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації місті України Юрій Стефанчук у своєму коментарі наголосив:

“Пріоритетом витрачання коштів територіальних громад Прикарпаття залишається підтримка Сил оборони. Із запланованих 932 мільйонів гривень муніципалітети вже витратили близько 600 мільйонів гривень. Військові потреби постійно зростають, і громади активно долучаються до допомоги армії“.

Водночас вже 36 громад приєдналися до ініціативи «Взаємодопомога громад Прикарпаття у кризових ситуаціях», разом зібравши 6, 756 мільйонів гривень для підготовки Бурштинської міської громади до опалювального сезону.

«Пропозиції Асоціації міст України щодо відновлення зарахування до місцевих бюджетів «силового» ПДФО, закріплення 64 відсотків ПДФО, забезпечення фінансування в повному обсязі облаштування укриттів та підтримки освітньої й медичної сфер дозволять громадам у наступному році утримувати темп допомоги військовим та при потребі швидко відновлювати критичну інфраструктуру», – зазначив Стефанчук.

aae58f6c 700b 4345 bab0 e25f3b25f80e scaled

Також Юрій Стефанчук підкреслив, що без належного фінансування громади не зможуть забезпечувати базові послуги у кризових умовах, підтримувати внутрішньо переміщених осіб та надавати соціальну підтримку, для прикладу, безкоштовне харчування для дітей.

Фінансова спроможність громад під час війни – це не лише економічне питання, а й стратегічна основа для забезпечення стійкості держави. Кожна громада, яка здатна самостійно фінансувати свої потреби, є надійним тилом для ЗСУ і допомагає зберігати нормальне життя навіть у найскладніші часи.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

    © 2020 Всі права захищено