Івано-Франківськ

Хлопчик з Прикарпаття хоче позбавити опікунства над ним бабусю: причина

За словами Уповноваженого з прав людини - це унікальний випадок у його роботі.
Хлопчик з Прикарпаття хоче позбавити опікунства над ним бабусю: причина

На фото Омбудсман Лубінець

Хлопчик з Прикарпаття, син полеглої військовослужбовиці, поскаржився Омбудсману Дмитру Лубінцю на свою бабусю, яка має над ним опікунство, проте по факту опікуном дитини не є. Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини повідомив у Телеграм, пише ПІК.

Дитина проживає за кордоном із вітчимом, який є його опікуном за кордоном і батьком його рідної сестри. А мати хлопчика, військовослужбовиця ЗСУ, загинула внаслідок обстрілу під час виконання бойового завдання.

“Неповнолітній у своєму зверненні зазначає, що бабуся після смерті матері звернулась до держорганів й отримала на свою користь рішення: позбавлення його біологічного батька батьківських прав і встановлення опіки над дитиною. Водночас хлопчик зауважує, що бабуся не бере участі у вихованні, а також вводить в оману держоргани й всі юридично значимі дії вчиняє від його імені, але не на користь дитини”, – йдеться у повідомленні.

Також хлопчик повідомляє, що йому, як сину загиблої, Міноборони призначило одноразову грошову допомогу, проте гроші бабуся забрала собі. 

Омбудсман повідомив, що за цим фактом розпочали кримінальне провадження. Як наслідок, у провадженні одного із судів в Івано-Франківської області за позовом Служби у справах дітей розглядається питання звільнення піклувальника від своїх обов’язків. А на рахунки бабусі, як опікуна наклали арешт.

“Цей особливий випадок – перший і наразі єдиний, коли як Омбудсман України представляю інтереси за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном, в суді та не може самостійно реалізувати свої права. Мета одна – забезпечити доступ до правосуддя дитини та відновлення її порушених прав!”, – додав Дмитро Лубінець.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено