Івано-Франківськ

Прокуратура та ДБР перевірять Франківську облраду щодо рішень із комунальними лісами

"Керівництво облради, не маючи на те жодних прав, роздає на свій суб’єктивний розсуд землі збанкрутілого лісгоспу", - каже депутат Виноградник.

vynohradnyk foto scaled

Депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник, який очолює постійну комісію з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, направив листа на ім’я керівника обласної прокуратури та територіального управління ДБР.

Обласний обранець від фракції «Платформа громад» стверджує, що при аналізі ухвалених облрадою рішень із земельно-лісових питань проглядаються вчинення службовими особами кримінальних правопорушень.

Про це повідомляє сайт громадської організації «Відкритий лист», яка звернулася за коментарем до самого Виноградника. Він підтвердив, що «рішення, які вже ухвалені щодо комунальних лісів і які запропоновані зараз, на найближчу сесію, призначену на 18 жовтня, не відповідають законодавству».

Про що йдеться у заяві?

«З усією відповідальністю заявляю, що Івано-Франківська обласна рада присвоїла собі статус власника комунальних земель, у тому числі лісових. Адже закони нашої держави визначають територіальну громаду суб’єктом власності комунальної ділянки, в межах якої вони знаходяться», – зазначає депутат.

У своїй заяві Траса Виноградник наголошує, що Франківська обласна рада «всупереч законним правам громад, заволоділа земельними ділянками, до яких не має відношення».

«Самовільне заняття земельної ділянки є кримінальним правопорушенням, як і зловживання владою з метою одержання неправомірної вигоди. Як керівник постійної комісії облради не можу дозволити таке зухвале порушення законодавчих норм з боку керівництва, президії облради», – наголосив політик.

А що було раніше?

Виноградник нагадав ситуацію, яка склалася у 2021 році. Тоді обласні депутати призначили себе власником близько 8 тисяч лісових гектарів, переданих облрадою у користування Надвірнянському спецагролісгоспу, після чого «довели його до банкрутства».

«І це при тому, що облрада, як засновник комунального галузевого підприємства «Івано-Франківськагроліс», зобов’язана тримати ситуацію під контролем і вчасно її виправити. Адже лісгосп зник не через незадовільну роботу чи нестачу виробничих активів. Його «задушили» штрафними санкціями і податковим боргом», – розповів Тарас Виноградник.

Зрештою, депутат переконаний, що “керівництво облради, не маючи на те жодних прав, роздає на свій суб’єктивний розсуд землі збанкрутілого лісгоспу, цілковито ігноруючи їх законних землевласників – Надвірнянську та Переріслянську громади”. 

Відповідь від громад 

Закон мовить про те, що право передачі в користування комунальних земельних лісогосподарського призначення належить органам місцевого самоврядування тих громад, на території яких ці лісові землі знаходяться. Однак наразі зазначені земельні ділянки зареєстровані в Держреєстрі речових прав за обласною радою.

Надвірнянська громада, у відповідність до ухвалених облрадою вимог і правил, створила своє комунальне лісопідприємство і офіційно звернулося із листом до голови обласної ради Олександра Сича передати їй у власність майже три тисячі гектарів надвірнянського комунального лісу.

Таким самий лист надійшов до облради від Переріслянської громади.

Що буде на найближчій сесії?

Тарас Виноградник наголошує, що проєкт рішення, якій надійшов до розгляду на найближчому сесійному засіданні, «вражає своїм цинізмом і цілковитим нехтуванням усіх можливих законів, включаючи неписані закони поваги до громад».

За задумом керівництва та відповідальних працівників апарату облради, депутати повинні проголосувати за передачу зазначеним громадам у власність лише десятої частини від наявних на їх територіях комунальних земель лісогосподарського значення. Причому це переважно зарослі чагарниками ділянки, які ніяк не придатні для рекреаційного та туристичного бізнесу, який лісівники пропонують громадам на них розвивати.

ПІК й надалі слідкуватиме за перебігом ситуації щодо комунальних лісів на Надвірнянщині. 

Нагадаємо, на Прикарпатті прокуратура через суд повертає обласній раді землі лісового фонду.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено