Івано-Франківськ

План перемоги та повернення українців з полону: ТОП-10 новин тижня за 14-20 жовтня

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

огляд

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 14-20 жовтня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Наші вдома

463750116 3712320582351624 1377288012288161641 n scaled

Цього тижня з російського полону вдалося повернути ще 95 захисників України. Це нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони. Загалом, серед звільнених – 69 солдатів та сержантів, 29 офіцерів. Вони захищали Маріуполь, Донеччину, Луганщину, Київщину, Харківщину, Чернігівщину, Херсонщину.

План перемоги

У середу, 16 жовтня, президент Володимир Зеленський представив План перемоги у Верховній Раді України.

Документ складається з 5 пунктів:

  • Запрошення України в НАТО до завершення війни.
  • Продовження операцій ЗСУ на території рф задля недопущення буферних зон на території України. Зняття обмежень стосовно ударів по території росії. Збиття російських ракет та дронів спільно з партнерами. Доступ до розвідданих партнерів, а також допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву для ЗСУ.
  • Неядерне стримування росії та отримання конкретних видів озброєнь.
  • Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій проти рф.
  • Після війни українські військові можуть замінити контингент США на території країн-членів Альянсу, застосовуючи свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи.

Другий, третій та четвертий пункти мають таємні додатки. Їх вже презентували партнерам.

Якщо все буде йти згідно з планом, війну можна буде закінчити вже до кінця 2025 року, сказав Володимир Зеленський.

Призупинення бронювання у “Дії”

IMG 20241020 110023 157 scaled

У застосунку “Дія” закрили бронювання працівників від мобілізації до 15 листопада.

Зазначається, що триває аудит заброньованих військовозобовʼязаних:

 “Увага. Послуга тимчасово закрита. До 15 листопада триватиме аудит заброньованих військовозобовʼязаних. Повідомимо про відновлення сервісу, тож стежте за оновленнями”.

Прокуратура та ДБР перевірять Франківську облраду щодо рішень із комунальними лісами

vynohradnyk foto scaled

Депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник, який очолює постійну комісію з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, направив листа на ім’я керівника обласної прокуратури та територіального управління ДБР.

Обласний обранець від фракції «Платформа громад» стверджує, що при аналізі ухвалених облрадою рішень із земельно-лісових питань проглядаються вчинення службовими особами кримінальних правопорушень.

У своїй заяві Траса Виноградник наголошує, що Франківська обласна рада «всупереч законним правам громад, заволоділа земельними ділянками, до яких не має відношення». Виноградник нагадав ситуацію, яка склалася у 2021 році. Тоді обласні депутати призначили себе власником близько 8 тисяч лісових гектарів, переданих облрадою у користування Надвірнянському спецагролісгоспу, після чого «довели його до банкрутства».

В Україні ліквідували 19 нарколабораторій, у яких щомісяця виробляли тонну амфетаміну

В Україні ліквідували 19 нарколабораторій, у яких щомісяця виробляли тонну амфетаміну (ФОТО)

В Україні поліція ліквідувала наркокартель, який займався незаконним обігом наркотиків. Правоохоронці провели понад 230 обшуків у 20 регіонах держави, затримали 60 наркоторговців, ліквідували 19 нарколабораторій, у яких щомісяця виробляли майже тонну амфетаміну та Альфа-PVP.

Кабмін ліквідував управління міграційної служби

photo 2024 10 15 09 34 40

Кабмін ліквідував управління міграційної служби в Івано-Франківській області. Окрім того, аналогічне рішення Уряд ухвалив щодо Львівського управління.

Натомість утворено як юридичну особу публічного права територіальний орган Державної міграційної служби — Західне міжрегіональне управління Державної міграційної служби, яке буде знаходитися у Львові. 

Шукали майже місяць

FB IMG 1727063261334 scaled 1

16-річного Віталія Курчука з Надвірнянського району, який зник майже місяць тому, розшукали у Києві. Хлопець 20 вересня близько 08:00 пішов на навчання до ліцею та після уроків додому не повернувся. Підлітка розшукали, з ним все гаразд.  Жодних протиправних дій щодо нього не вчинялось.

Уряд збільшив штрафи за незаконне збирання грибів, горіхів та ягід

Уряд збільшив штрафи за незаконне збирання грибів, горіхів та ягід

Уряд збільшив штраф за самовільне сінокосіння і випасання худоби на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом. Також заготівлю очерету, самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід. Раніше штраф за таке порушення був від 17 до 21 грн, то тепер становить від 425 до 850 грн.

Хлопчик з Прикарпаття хоче позбавити опікунства над ним бабусю

Хлопчик з Прикарпаття хоче позбавити опікунства над ним бабусю: причина

Хлопчик з Прикарпаття, син полеглої військовослужбовиці, поскаржився Омбудсману Дмитру Лубінцю на свою бабусю, яка має над ним опікунство, проте по факту опікуном дитини не є. Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини повідомив у Телеграм, пише ПІК.

Дитина проживає за кордоном із вітчимом, який є його опікуном за кордоном і батьком його рідної сестри. А мати хлопчика, військовослужбовиця ЗСУ, загинула внаслідок обстрілу під час виконання бойового завдання.

“Неповнолітній у своєму зверненні зазначає, що бабуся після смерті матері звернулась до держорганів й отримала на свою користь рішення: позбавлення його біологічного батька батьківських прав і встановлення опіки над дитиною. Водночас хлопчик зауважує, що бабуся не бере участі у вихованні, а також вводить в оману держоргани й всі юридично значимі дії вчиняє від його імені, але не на користь дитини”, – йдеться у повідомленні.

Також хлопчик повідомляє, що йому, як сину загиблої, Міноборони призначило одноразову грошову допомогу, проте гроші бабуся забрала собі. 

Омбудсман повідомив, що за цим фактом розпочали кримінальне провадження. 

Росіяни за серпень та вересень захопили більше території, ніж за весь 2023 рік

1196503 1 w 590

За серпень і вересень 2024-го російські окупанти захопили у 5,5 раза більше території України, ніж за весь 2023 рік.

У першому півріччі цього року росіянам вдавалось захопити максимум по 200 кв.км на місяць, повідомили аналітики проєкту UA War Infographics. Але у серпні вже захопили 351 кв.км, а у вересні 468 кв.км.

  • Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено