Картопля — один із головних продуктів харчування українців. За статистикою, Україна займає 4-те місце у світі з вирощування картоплі: на нас припадає близько 6% світового та понад 15% європейського врожаю.
За рівнем споживання ми посідаємо 3-тє місце у світі — в середньому українець з’їдає понад 130 кг картоплі на рік. На Івано-Франківщині цей показник ще вищий — понад 180 кг на людину. Про це повідомляє Головне управління статистики в області, пише ПІК.
Ціни на картоплю
За останні роки картопля помітно подорожчала. Якщо у 2020 році середня ціна в області становила 11,77 грн за кілограм, то вже у липні 2025 року — майже 25 грн. Загальноукраїнська тенденція подібна: з 10,73 грн у 2020-му до 24,44 грн у 2025 році.
Виробництво та врожайність
На Івано-Франківщині підприємства щороку виробляють від 147 до 184 тис. тонн картоплі. Для порівняння, по Україні цей показник коливається від 229 до 287 тис. тонн. Врожайність у господарствах області залишається відносно низькою — 2,0–2,7 центнера з гектара у різні роки.
До слова, в Україні вирощують понад 100 сортів картоплі.
Читайте також у ПІК:
- 17 серпня 2025 року: яке сьогодні свято,події, іменини
- 1271 доба війни: українські воїни відбили 148 атак ворога
- 30 людей блокували захід ЛГБТ-спільноти в Івано-Франківську: що відомо
- Легкі гроші онлайн можуть обернутись тюрмою. Хто такі дропи і як не потрапити в пастку?