Жовтень — це місяць, коли природа одягається у найяскравіші барви, а разом із нею змінюється й наш раціон. Осінь щедро ділиться своїми дарами: гарбузами, морквою, яблуками, буряками, горіхами, капустою — усім, що має глибокі теплі відтінки сонця й землі.
Кольори жовтня у щоденному раціоні — це не лише естетика, а й користь: помаранчеві овочі наповнюють організм бета-каротином, червоні та пурпурові — антиоксидантами, а золотаві — енергією на холодні дні.
Гарбузово-сирну запіканку готувати і швидко, й цікаво. Вибираємо цю велетенську ягоду із яскравою помаранчевою мʼякоттю. Миємо, розрізаємо, видаляємо серцевину із зернятками. Їх не викидаємо, а ставимо сушитися та опісля смакуємо з користю.
- Гарбузові скибки найкраще запекти в духовці. Ставимо їх на форму шкіркою вниз і витримуємо на невеликій температурі 15 хвилин. Виймаємо, очищаємо від шкірки, ріжемо на шматки і ще теплими подрібнюємо блендером.
- До 1000 мл гарбузового пюре додаємо по 100 мл сметани, манної крупи, цукру, 3 яйця, по пакетику ванільного цукру та розпушувача, цедру і сік з 1 лимона. Все перемішуємо.
- До 1 кг мʼякого кисломолочного сира додаємо ті ж складники, що й до гарбузового пюре. Збиваємо блендером. Кількість можна змінювати за власним смаком. Адже й гарбузи бувають різні, й сир має різну жирність.
- Головне правило — гарбузова і сирна маси повинні бути однієї консистенції — густої сметани.
- На застелену пергаментом і змащену олією форму виливаємо почергово то гарбузову, то сирну маси. В ідеалі утворюються кола. Опісля деревʼяною паличкою робимо зверху візерунки і ставимо випікатися до розігрітої духовки на 40 хв.
- Витримуємо ще 10 хв при вимкненій духовці, виймаємо запіканку і нарізаємо на порції.
Гарбуз можна засушувати дольками, як яблука. А взимку використовувати для приготування каші. А ще робити заготовки. Приміром, невеликі скибки консервуємо разом із апельсинами чи мандаринами. Або ж готуємо пюре із цитрусовими, щоб опісля мати основу для смузі, желе, зефіру тощо.
Помідорові кіндер-сюрпризи
Зазвичай помідори з городу цієї пори вже зібрали. Але буває, що є багато зелених томатів. Їх варто використати для салатів на зиму. А ще можна квасити.
- Підготовлені сливовидні помідори надрізаємо гострим ножем поперек плоду в трьох-чотирьох місцях.
- У надрізи запихаємо натерту сиру моркву.
- Складаємо підготовлені томати до трилітрової скляної банки. Додаємо зелень петрушки, кропу, листя хрону, вишні, смородини, дуба, зубчики часнику, скибки гіркого перцю.
- Заливаємо холодною водою із додаванням 3 ст. л. солі.
- Ставимо в тепле місце і через тиждень смакуємо.
Горіхова запіканка швидкого приготування так само варта уваги. Адже не завжди є час на вишукані десерти, спечені в духовці.
- До склянки теплої сметани додаємо щіпку солі, 2 яйця, половину чайної ложки харчової соди і ванільного цукру, борошно, подрібнені горіхи та 1 ст. л. цукру.
- Змішуємо до однорідності. Виливаємо на розігріту пательню без жиру. Накриваємо і витримуємо на маленькому вогні 4 хв. Перевертаємо на кришку і допікаємо ще 2 хв.
- Нарізаємо і смакуємо з будь-яким варенням чи медом.
Отож осінні барви на тарілці надихають експериментувати зі смаками, поєднувати прості продукти у вишукані страви та зберігати тепло літа в кожному прийомі їжі.
Людмила Стражник. Фото авторки
Читайте також:
- Перевірені рецепти на вихідні: жовтнева пара – парасолька й дощовик (ФОТО)
- Перевірені рецепти на вихідні: готуємо соуси на зиму
- Перевірені рецепти на вихідні: гарбузові чіпси та овочеві несподіванки (ФОТО)