
Мирослав мав звичку затикати у вазонки всіляке насіння. То з яблука, то з лимона чи інших цитрусових. З помідорів, перцю: плід спожив, а не пропадати ж решту добра! Тим паче, що вмів дати пророщеному зерну раду. Лимон уже рясно плодоносив, апельсини та мандарини дали потужні паростки.
“Мічурін” він був ще той: дички-самосійки плодових дерев пересаджував і щепив. У саду на одному стовбурі було з кілька сортів яблуні, з різними на вигляд і смак плодами на гілках. Так само й черешні.

На жаль, через деякий час чоловіка не стало через важку хворобу. Вдова кілька років давала собі раду з великою господаркою самотужки, та згодом таки продала хату й переїхала в інше місто. Більшість зі спільно надбаного довелося роздати або залишити новим господарям: до квартири ж багато не забереш.
Але вазони, які так любив і плекав покійний чоловік, таки забрала. Перевозилася взимку. Переживала, щоб не перемерзли, тож дбайливо укутала. На щастя, з рослинами все було добре. Деякі пересадила в нові горщики.

“А якось я помітила, що у вазоні з хлорофітумом з’явилася ще якась маленька рослинка, – розповідає жінка. – Через якийсь час тендітний паросток став міцнішим. І виявилося, що то росте перець. І не просто росте, а навіть зацвів. Для мене цей момент був дуже щемливим, адже згадала, як таким чином вирощував розсаду покійний чоловік. А він відійшов у кращі світи майже десять років тому… Тобто закладене ним за життя насіння проросло аж тепер! Я так щиро плекала ту рослинку, що навіть діждалася, як зав’язалися плоди”.
До теми
А що знаходимо з цього приводу в нетрях Інтернету?
- Насіння пасльонових (перець, помідор) дуже живуче.
- Хоча 10 років – це багато, але у певних умовах насіння перцю справді може зберігати життєздатність дуже довго.
- Є документовані випадки, коли насіння помідора проростало через 15 років, перцю – через 8–12 років.
- Археологи пророщували навіть 100-річні насінини томатів (правда, це рідкість).
- Тож історії про “запхали у вазон – проросло через 10 років” цілком відповідають біології.
- Що могло статися: Насіння перцю не “живе” 10 років активно, але може зберігатися у сплячці.
- У перців нормальний термін схожості – 3–4 роки, максимум 5–6. Але за певних умов насіння могло перейти в стан глибокого спокою (аналогічно до природної консервації).
- У такому стані процеси метаболізму практично нульові – насіння “заморожене в часі”.
- Що могло стати тригером для проростання через роки? Змінилася вологість, температура повітря. Порушення верхнього шару ґрунту може “розбудити” насіння, бо воно отримує доступ до кисню, світла та вологи. А ще цьому процесу могло сприяти випадкове заглиблення або перемішування ґрунту. Під час пересадки коренів інших рослин насіння могло опинитись у правильній зоні проростання.
“При ідеальних умовах зберігання насіння перцю може бути життєздатним до 25 років, але, як правило, більш реальний термін найкращої схожості в грунті – до 5 років, – пишуть в інернеті. – Що старше стає насіння, тим менше шансів, що воно проросте. Зберігайте насіння в прохолодному, темному, сухому місці”.

“Терміни придатності насіння овочів залежать від безлічі факторів. – читаємо в інтернеті. – При недотриманні належних умов термін збереження схожості може бути значно меншим “паспортного” 2-річного. Ну а точне дотримання рекомендацій щодо зберігання насіннєвого матеріалу дозволить отримувати стабільно високий результат (80% схожості і вище) навіть від 4-5 літнього насіння”.
Однак ці загальні рекомендації – для городників. У пропонованому ж випадку жінка розцінила такий “привіт” як нагадування про свого турботливого та господарського покійного чоловіка.
Який таким чином наче передав: життя триває… Бо як мало ми знаємо про природу Всесвіту!
Людмила Стражник. Фото авторки
Оперативні новини у TELEGRAM