
Останнім часом спостерігаємо неабиякий інтерес до східної кухні. Страви з екзотичних продуктів можна скуштувати в спеціалізованих закладах. Їх вводять у меню і звичайні ресторани. Ми ж пропонуємо приготувати щось особливе із китайської капусти пак чой. І скористаємося порадами мешканки села Острівець на Городенківщині Уляни Джаман, яка культивує цей цікавий овоч.
“Пак чой подібна до пекінської капусти, але має компактну розетку із зеленого листя з товстими черешками, притиснутими один до одного, – розповідає Уляна. – Її можна споживати цілком, разом із білою частиною. За смаком нагадує шпинат. Цікава раннім дозріванням та високою врожайністю. Низькокалорійна, але цінна вмістом лізину – амінокислоти, яка є основою побудови білків нашого тіла і регулює обмін речовин”.

Найбільше користі від капусти пак чок – у вигляді свіжих салатів. Розібрані з розетки листки миємо, обсушуємо, нарізаємо довільно, додаємо за бажанням інші овочі: червоний перець, помідори, огірки, цибулю, моркву. Заправляємо соєвим соусом та оливковою олією, підсмаженим соняшниковим насінням. Перед подачею на стіл посипаємо насінням кунжуту. Капуста в салаті нагадує руколу і має гірчичний присмак.

“Щоб не допустити руйнування лізину під час термової обробки, в овочеве рагу капусту пак чой додаємо наприкінці тушкування, – радить Уляна. – Спочатку на невеликому вогні тушкуємо подрібнені моркву, цибулю та часник, далі додаємо порізані на смужки білі частинки капусти, заливаємо сметаною. Витримуємо 2-3 хвилини під кришкою. Й аж наприкінці додаємо пошатковане зелене листя пак чоу – лише на 30-40 секунд. Маємо чудовий гарнір до м’яса або риби”.
- Можна приготувати салат із кремовою заправкою.
- Дрібно нашатковану капусту змішуємо з порізаним зеленим яблуком, тертою морквою, подрібненою цибулею та фініками.
- Для заправки змішуємо нежирну сметану, майонез, додаємо щіпку солі, цукру та порошка імбиру.

Курячий суп з капустою пак чой готувати нескладно. Нарізане кубиками філе курки варити 10 хвилин. До бульйону додати спеції, картоплю, моркву, селеру, цибулю, наприкінці – порізані соломкою черешки пак-чої та китайську локшину швидкого приготування або дрібну вермішель. Заправити зеленим листям капусти. До речі, ці супи якраз і подають у ресторанах східної кухні. Там вони такі гострі, що аж рот обпікають: за рахунок імбиру та стручкового перцю.
Приготуємо і млинці з капустою пак чой. Подрібнюємо листки блендером, додаємо борошно, кефір, яйце, сіль та харчову соду. Викладаємо тісто на розігріту пательню та обсмажуємо в олії.

Можна й маринувати таку капусту. Для цього листя пак чой пересипають сіллю на годину, додають подрібнені часник та цибулю, м’якоть ананаса, перець чилі та корінь імбиру. Заливають соєвим соусом. За бажання ще додають порошок гострого перцю. Усе вимішують, закривають кришкою і ставлять до холодильника на дві доби.

“Регулярне вживання страв з капусти пак чой нормалізує обмін речовин, зміцнює стінки судин та сприяє швидкому загоєнню ран, – інформує ресурс https://4sport.com.ua. – Цей овоч насичений комплексом вітамінів і таких речовин, як фосфор і калій, магній і залізо, клітковину та лізин, омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, бета-каротин та лютеїн”.

Уляна Джаман на власному прикладі доводить, що вирощувати пак чой можна і в умовах Прикарпаття. Насіння цієї капусти є різних сортів, кожен із яких має різні смакові якості. Урожай збирають і двічі-тричі на рік. Технологія вирощування подібна до звичайної капусти. Після цвітіння рослини на другий рік життя можна зібрати насіння і використати його для наступного висіву. Тож варто спробувати!
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепти на вихідні: страви з картоплі наситять і здивують
- Прикарпатець Ігор Савчук покинув шоу “Мастер Шеф-16”
- Перевірені рецепти на вихідні: секрети корисного і смачного бульйону (ФОТО)
- Рецепти на вихідні: забарвлюємо листопад стравами у вигляді квітів