Рецепт на вихідні: особливості китайської гірчичної капусти пак чой (ФОТО)

Готуємо із екзотичної рослини свіжі салати і зелені гарніри, запіканки та млинці. 

1a856e52 c50a 4a53 8886 1802b2bdac11

Останнім часом спостерігаємо неабиякий інтерес до східної кухні. Страви з екзотичних продуктів можна скуштувати в спеціалізованих закладах. Їх вводять у меню і звичайні ресторани. Ми ж пропонуємо приготувати щось особливе із китайської капусти пак чой. І скористаємося порадами мешканки села Острівець на Городенківщині Уляни Джаман, яка культивує цей цікавий овоч.  

“Пак чой подібна до пекінської капусти, але має компактну розетку із зеленого листя з товстими черешками, притиснутими один до одного, – розповідає Уляна. – Її можна споживати цілком, разом із білою частиною. За смаком нагадує шпинат. Цікава раннім дозріванням та високою врожайністю. Низькокалорійна, але цінна вмістом лізину –  амінокислоти, яка є основою побудови білків нашого тіла і регулює обмін речовин”

c8486812 1348 4831 8e99 39fe289b376d

Найбільше користі від капусти пак чок – у вигляді свіжих салатів. Розібрані з розетки листки миємо, обсушуємо, нарізаємо довільно, додаємо за бажанням інші овочі: червоний перець, помідори, огірки, цибулю, моркву. Заправляємо соєвим соусом та оливковою олією, підсмаженим соняшниковим насінням. Перед подачею на стіл посипаємо насінням кунжуту. Капуста в салаті нагадує руколу і має гірчичний присмак. 

7689d1f1 7627 4bdd 9cef 2b47a96a1d7f

“Щоб не допустити руйнування лізину під час термової обробки, в овочеве рагу капусту пак чой додаємо наприкінці тушкування, – радить Уляна. – Спочатку на невеликому вогні тушкуємо подрібнені моркву, цибулю та часник, далі додаємо порізані на смужки білі частинки капусти, заливаємо сметаною. Витримуємо 2-3 хвилини під кришкою. Й аж наприкінці додаємо пошатковане зелене листя пак чоу – лише на 30-40 секунд. Маємо чудовий гарнір до м’яса або риби”. 

  • Можна приготувати салат із кремовою заправкою.
  • Дрібно нашатковану капусту змішуємо з порізаним зеленим яблуком, тертою морквою, подрібненою цибулею та фініками. 
  • Для заправки змішуємо нежирну сметану, майонез, додаємо щіпку солі, цукру та порошка імбиру. 

bdd434db cf98 4382 9b41 94ce780a4a78

Курячий суп з капустою пак чой готувати нескладно. Нарізане кубиками філе курки варити 10 хвилин. До бульйону додати спеції, картоплю, моркву, селеру, цибулю, наприкінці – порізані соломкою черешки пак-чої та китайську локшину швидкого приготування або дрібну вермішель. Заправити зеленим листям капусти. До речі, ці супи якраз і подають у ресторанах східної кухні. Там вони такі гострі, що аж рот обпікають: за рахунок імбиру та стручкового перцю. 

Приготуємо і млинці з капустою пак чой. Подрібнюємо листки блендером, додаємо борошно, кефір, яйце, сіль та харчову соду. Викладаємо тісто на розігріту пательню та обсмажуємо в олії. 

21368eb7 6650 4783 8e19 f033fa798ffc

Можна й маринувати таку капусту. Для цього листя пак чой пересипають сіллю на годину, додають подрібнені часник та цибулю, м’якоть ананаса, перець чилі та корінь імбиру. Заливають соєвим соусом. За бажання ще додають порошок гострого перцю. Усе вимішують, закривають кришкою і ставлять до холодильника на дві доби. 

05ac886a 8ff2 4596 a666 a5b430d03744

“Регулярне вживання страв з капусти пак чой нормалізує обмін речовин, зміцнює стінки судин та сприяє швидкому загоєнню ран, – інформує ресурс  https://4sport.com.ua. – Цей овоч насичений комплексом вітамінів і таких речовин, як фосфор і калій, магній і залізо, клітковину та лізин, омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, бета-каротин та лютеїн”

7db9737b 69ca 498f b6b3 04f6070ef489

Уляна Джаман на власному прикладі доводить, що вирощувати пак чой можна і в умовах Прикарпаття. Насіння цієї капусти є різних сортів, кожен із яких має різні смакові якості. Урожай збирають і двічі-тричі на рік. Технологія вирощування подібна до звичайної капусти. Після цвітіння рослини на другий рік життя можна зібрати насіння і використати його для наступного висіву. Тож варто спробувати!

Людмила Стражник. Фото авторки.

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено