Івано-Франківськ

Володимир В’ятрович аргументував у чому «Є різниця!»

Учора в Івано-Франківську дискутували про національну ідентичність та національну свідомість.

У Мистецькому просторі “Підземний Перехід Ваґабундо” франківців та гостей міста захопив своїми думками екс-голова Інституту національної пам’яті, історик та народний депутат України Володимир В’ятрович, повідомляє ПІК.

Його лекція-дискусія під назвою «Є різниця! Роль національної ідентичності у війні та реформах» була насамперед світоглядною. Це підкреслила й завершальна думка спікера про те, що попри необхідність консолідації українців,  «об’єднання сприймають не всі. Чи маємо зважати на тих, хто проти цього? Я вважаю, що ні», – каже В’ятрович.

Проте науковець непохитний у тому, що «Росія заважає поширенню національної свідомості українців».

«Головне питання цієї війни, на відміну від Другої світової, не в тому, чи існуватимуть після неї українці, а в тому, якими вони будуть… Така війна означає, що Путін не зупиниться, захопивши одну частину української території, йому потрібна вся Україна», – стверджує В’ятрович.

Найбільша концентрація уваги спікера була зосереджена на тому відрізку часу, на котрий припадає його керівництво Інститутом національної пам’яті  (2014-2019 роки).

Складаючи в один пазл ті кроки, які були зроблені в бік зміцнення національного курсу нашої держави, Володимир Михайлович називає створення Українського інституту книги, декомунізацію, Закони про захист української мови, спрямування державних коштів на вивчення української культурної спадщини.

Зі слів автора лекції-дискусії чітко випливає, що національна ідентичність виходить найзагрозливішою для Росії. Адже ламає головний меседж Кремля, який «намагається донести українцям, росіянам та світові, що не існує окремого українського народу. Він є основою російського імперства у світі… Якщо українці й росіяни один народ, то немає сенсу в існуванні окремої української держави. Така українська держава це якась геополітична помилка, яка виникла на руїнах Радянського Союзу», вважає країна-агресор. Але народ України не піддається цій пропаганді.

Варто зауважити, що привабливим презентаційним фоном виступу Володимира В’ятровича був відео ряд, який ілюстрував українські реалії від перших місяців становлення незалежності України до сьогодення. Органічно лягли на цей екскурс і цитати відомих західних науковців-лібералів. Зокрема, Френсіса Фукуями, Джареда Даймонда, Енн Еплбаум.

Не випадково у лекційній залі не було вільних місць. Частина слухачів заглиблювалася у національні питання стоячи.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

alt
© 2020 Всі права захищено