Івано-Франківськ

Незвичайні «імена» долинських будинків

Деякі будинки Долини мають неофіційні «імена».

У більшості міст України адміністративні будинки називають «Білий дім», не стала виключенням і Долина. Так, у Долині називають міську та районну ради, де до речі адмінбудівля має світлий колір фасаду, повідомляє ПІК.

«Бастилією» на честь паризької фортеці називають дев’ятиповерхівку, гуртожиток для працівників бавовнопрядильної фабрики, яка розташована неподалік. Колись у будинку жили тільки дівчата, тож хлопцям, щоб потрапити в гуртожиток доводилось використовувати «балконні пригоди»із «взяття Бастилії». У будинку 178 квартир.

«Ватра», це ще один гуртожиток у Долині, який теж був збудований для працівників фабрики. Навіть планували побудувати цілий комплекс з кафе та дитячим майданчиком. Назву пов’язали з вогнем, оскільки були сподівання, що розбудова комплексу, як і робота фабрики, як в той час говорили, «гіганта легкої промисловості», «не згасатиме» довго.

«Китайська стіна» Так, будинок назвали через протяжність. Звичайно, багатоповерхівка не завдовжки оригіналу і будували її не китайці. Проте неабиякі масштаби для Долини є – довжина будинку сягає 220 метрів, тут 11 під’їздів, 142 квартири.

«Кубик» назва будинку має асоціацію з такою геометричною фігурою. Це також гуртожиток на 52 квартири. Низькі стелі, маленькі кімнати, спільні кухні, і тонкі стіни цієї п’ятиповерхівки породили не один том усних народних притч та оповідок. Для старших поколінь – «Кубик» асоціюється з кращими роками молодості, для молоді – це неординарна, новаторська архітектура.

Dolyna Bilyj Dim

Bastyliya

Vatra

Kytajska stina

Kubyk

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено