Івано-Франківськ

Перший чоловік, який поборов Covid-19, розказав як заразився і лікувався

В інфекційному відділенні він був повних 20 днів.

Олександр із Чернівців – перший в Україні пацієнт, у якого виявили коронавірус, спочатку думав, що міг заразитися в румунському аеропорту, незважаючи на те, що подорожував по Італії.

Про це Олександр розповів BBC News Україна, повідомляє ПІК.

В лютому побував з дружиною в Італії. Спочатку вони полетіли з румунської Сучави в Бергамо, а звідти 21 лютого — в Комо і Мілан.

Те, що насувається біда, ми зрозуміли десь через два дні. Тоді, 23 лютого, в одному містечку (не пам’ятаю точно назву) захворіли 16 осіб“.

Спочатку Олександр навіть вважав, що міг заразитися в аеропорту в Сучаві, тому що там не були готові до прибуття людей з країни, де вже спалахнула епідемія. Приміщення терміналу було дуже маленьким, близько 200 квадратних метрів, там близько 20 хвилин перебували всі 100 або більше пасажирів, чекаючи, поки підготують прилади для вимірювання температури і бланки для заповнення. Правда, вимірювання температури показало, що у Олександра та його дружини показники в нормі.

Після цього вони сіли в своє авто, припарковане біля аеропорту, і вирушили до кордону. Там ще раз двічі перевірили температуру, все знову було нормально. Повернувшись до Чернівців, подружжя вирішило кілька днів не ходити на роботу, а побути вдома. За словами Олександра, вже 28 лютого у нього підвищилася температура, з’явилася слабкість.

“Я подумав, що це акліматизація. Під вечір ситуація погіршилася — температура піднялася до 37,9. Спробував випити парацетамол. Уже прийшло розуміння, що якась небезпека є“, – повідомив Олександр.

За його словами, на наступний день температура продовжила підніматися. Чоловік зателефонував сімейного лікаря і повідомив про симптоми і про те, що він повернувся з Італії.

Через пів години вже була машина швидкої. Все — в захисному одязі. Мене госпіталізували. Помістили в інфекційне відділення!.

Зараження коронавірусом підтвердили 3 березня. В цей день, за словами Олександра, у нього вже була пневмонія, його стан погіршився. А ще він дуже переживав за дружину, яку медики залишили вдома через відсутність симптомів. Під будинком, де вона перебувала, протестували сусіди. Через це жінку все ж відвезли в лікарню.

За словами Олександра, спочатку він спав в дуже холодному боксі. Але поступово умови його перебування в лікарні покращилися:

“Треба було кричати, треба було говорити, треба було постійно пресувати — і ці питання поступово вирішувалися. Люди з розумінням підходили, за що я дуже вдячний. Але, насправді, з самого початку там нічого не було готове для прийому .”В цілому, в інфекційному відділенні я провів повних 20 днів. З них два тижні дійсно в стані хвороби. Тобто медикаментозне лікування повноцінне: системи, уколи, антибіотики. А останній тиждень, коли організм почав боротися, ставало легше. Тоді вже просто чекав виписку “, – розповів Олександр.

За словами чоловіка, 70% всіх медикаментів спочатку він змушений був купувати за свій рахунок. А через тиждень після його госпіталізації ситуація почала поліпшуватися.

“Поступово ліками забезпечувала клініка.
«І коли мене виписували, я бачив сльози радості на очах лікарів. Бо, незважаючи на все, вони гідно виконували свою роботу. Я вдячний, що вони поставили мене на ноги “, – сказав чоловік.

Зараз Олександр разом з дружиною перебуває вдома в самоізоляції: чоловік повинен здати ще один аналіз. Тільки тоді можна буде говорити, що він повністю видужав.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено