Івано-Франківськ

Дослідження медичних масок перевернуло уявлення про безпеку

Вчені Единбурзького університету довели, що медичні маски у випадку поширення коронавірусу є набагато ефективнішими, ніж заведено вважати.

original 1

Рекомендації ж експертів наразі зводяться до того, що її треба носити, але хворим: щоб не чхали та не кашляли на навколишніх та не заражали інших. Вчені Единбурзького університету ще три роки тому провели дослідження, результати якого тепер стверджують : здорових людей маски теж непогано “прикривають” від COVID-19.

Завдання вчених не було пов’язане з вірусами. Вони хотіли зрозуміти, наскільки маска чи респіратор убезпечують від розсіяних в повітрі мікрочастинок.

Щоб зрозуміти це, вчені запускали дизельний генератор і пропускали вихлопні гази через різні маски, використовуючи лічильник частинок, який фіксував частинки розміром до 0,007 мікрон. 0,007 мікрон — це 7 нанометрів. Більшість вірусів мають діаметр від 20 до 300 нанометрів. Значить, отримані результати в принципі можуть бути використані для оцінки ефективності масок не тільки проти мікрочастинок, а й проти вірусів теж.

Результати однозначно спрацювали на користь ефективності масок.

Як з’ясували вчені, бавовняний шарф, намотаний на обличчя, блокує 28% мікрочастинок.
Найпримітивніша медична маска зупиняє 80%.
Респіратори – в середньому 95%.
Найбільш ефективними є респіратори зі змінними антиаерозольними фільтрами — вони затримують 99% мікрочастинок.

У підсумку вчені дійшли висновку: маски варто носити всім — і здоровим, і хворим. Тим більше, що зараз ніхто толком не може знати, здоровий він чи хворий.

Читайте також у ПІК:

На Прикарпаття приїхала допомога для боротьби з пандемією (Фото)

Міський голова Франківська закликав садити городи під час карантину

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено