Івано-Франківськ

Не так зрозуміли. Прикарпатці масово перестали платити за «комуналку»

Україна на порозі - комунального колапсу. А все через різке зростання заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги.

Чимало підприємств опинилися на межі дефолту та навіть можуть припинити свою роботу. Мінекоенерго вже попередило про можливе відключення електроенергії, пише ПІК з посиланням на ОТГ «Галичина».

На межі фінансової кризи й «Івано-Франківськводоектехпром», яке забезпечує водою два міста та приміські села. Адже єдине джерело їхнього доходу – це платежі споживачів. Втім, під час карантину містяни просто перестали платити за воду.

«До прикладу, у березні минулого року було сплачено 95,5% платежів, а цього року – 70%. У квітні ситуація ще гірша – немає й 50%. А ці платежі мали би піти на заробітну плату, закупівлю реагентів для очищення води та розхідних матеріалів. Загалом містяни боргують за воду майже 50 мільйонів гривень. І сьогодні підприємству навіть бракує на зарплати. Із необхідних трьох мільйонів зібрали трохи більше одного. Тому більшість працівників відправили у відпуску за власний рахунок», – каже фахівець зв’язків з громадськістю і ЗМІ «Водоекотехпрому» Володимир Шпег.

На водоканалі зараз проводять лише аварійні роботи, все інше – заморозили. Якщо ситуація не зміниться, вони просто будуть змушені зупинитися. Про критичну ситуацію з розрахунками говорять і газовики. За доставку блакитного палива нині не розрахувалися понад 70% платежів. Заборгованість сягнула вже більш як 60 мільйонів гривень.

Схожа ситуація і в решти регіонів України. В Мінрегіоні підрахували, що лише за березень населення заборгувало за комунальні послуги понад 32 мільярди гривень. І це без врахування газу та електроенергії. У квітні ця цифра може зрости щонайменше на 20%, прогнозують експерти. В Мінекоенерго вже попередили про можливі відключення електрики через низький рівень оплати. І торкнеться це не лише підприємств, але й населення.

Серед основних причин зниження оплати «комуналки» фахівці називають неправильне трактування висловів можновладців. Заборону нараховувати пеню та наклади штрафи за неоплату комунальних платежів багато хто сприйняв як дозвіл взагалі не платити.

Читайте також:
Вище духовенство Прикарпаття закликає святкувати Великдень онлайн

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено