Івано-Франківськ

16 квітня: цей день в історії Прикарпаття

 Про те, які події відбулися на Прикарпатті цього дня, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 16 квітня 1710 року – гетьманом України (у вигнанні) обрали Пилипа Орлика. Цікаво, що Орлик був знайомий із власником Станиславова Юзефом Потоцьким. З 1732 р. в нашому місті перебуває дружина Орлика Ганна з дочками. Станиславів принаймні один раз відвідував син гетьмана – Григір Орлик. Ганна Орлик прожила в Станиславові не менше, ніж 25 років і, ймовірно, тут померла й була похована.

– 16 квітня 1848 р. – у Габсбурзькій імперії скасували кріпацтво.

– 16 квітня 1947 р., Польща – Політбюро ЦК Польської робітничої партії й Державна комісія безпеки (ДКБ) Польщі розглянули і затвердили акцію «Вісла» з виселення українського населення зі східних районів країни у західні й північні та ліквідацію УПА. Дипломатичними каналами повідомлено уряди СРСР і Чехословаччини про намір і дату здійснення акції з проханням заблокувати східний і південний кордони Польщі.

– 16 квітня 2000 р. – Всеукраїнський референдум за народною ініціативою із внесення змін до Конституції України (1996 р.). Більшість жителів України підтримали ідею скорочення кількісного складу Верховної Ради (до 300 депутатів), позбавлення депутатів недоторканності, створення другої палати парламенту. Результати плебісциту, задуманого для посилення позицій президента Кучми, залишилися не втіленими в життя.

ІМЕНИНИ: Микита, Іван, Феодосія

ЦІКАВО:

– 16 квітня 2010 р. – висота стовпа попелу з вулкана Ейяф’ятлайєкютль в Ісландії сягнула 13 км. Циклон сприяв віднесенню вулканічного попелу в бік Європи. Паралізовано авіасполучення в Північній, Західній, Центральній, значною мірою – Східній Європі.Криза тривала два тижні.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено