Івано-Франківськ

Сьогодні Чистий четвер. Що варто знати?

Щоб в сім'ї панували мир та злагода, беруть хліб, щіпку солі й промовляють: "Солю, солю, посипаю. Щастя в дім повертаю".

29695155 1998084570441752 3440318865416420318 n

Попри глибоко релігійну основу Чистого четверга важливо знати й шанувати його світські традиції.

  • Вмитися спозарану. За повір’ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім’ї повинен вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою.
  • Прибирати в оселі.  Кожна господиня обов’язково робить в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити оселю треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом.
  • Напекти пасок. Тісто необхідно замісити вранці та поставити підходити. А ввечері після молитви господиня займається безпосередньо випіканням. Якщо паска вийде пишною, то майбутній рік принесе радість. Якщо паска не вдалася, то рік буде складним.

Погана прикмета:  залишати у Чистий четвер брудною оселю та посуд, виносити з дому речі, продукти, гроші та давати в борг. Не можна залишати замочену білизну. Обов’язково потрібно випрати.В цей четвер заборонено веселитися, ворожити та відзначати святкові події, а також вживати їжу, яку забороняє піст.

Важливо пам’ятати, що всі приготування повинні супроводжуватися тільки хорошими помислами. Також в Чистий четвер завжди допомагали нужденним. 

За вірою християнскою в цей день Ісус зібрав своїх апостолів на Таємну вечерю. Він омив їм ноги, розділив хліб з вином та повчав їх жити смиренно й любити ближнього свого. До того ж Ісус повідомив учням, що його невдовзі зрадять, але не назвав ім’я зрадника. Так і сталося. Іуда продав свого наставника за 30 срібних монет в ніч з четверга на п’ятницю. Попри те Ісус став Месією і Спасителем усіх нас.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено