Івано-Франківськ

21 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 21 квітня 1920 р. – договір між петлюрівською УНР і Польщею, за яким українська сторона офіційно визнала анексію Польщею Галичини, Західної Волині, частини Полісся, Лемківщини, Підляшшя, Посяння і Холмщини.

– 21 квітня 1922 р. – Нестор Махно та його супроводжуючі були депортовані зі Станиславова до табору інтернованих у  Стжалкові.

–  21 квітня 1934 р. – крадіжка з Вірменського костьолу у Станиславові. Украли два келихи та одну тацю з золота загальною вартістю 1170 золотих. У крадіжці підозрювали Василя Ясиняка та Андрія Лошньова. Вкрадене не знайшли.

– 21 квітня 1994 р. – президент Леонід Кравчук видав указ «Про введення в готівковий обіг приватизаційних майнових сертифікатів».

– 21 квітня 2010 р. – президент України Віктор Янукович і Росії – Дмитро Медведєв у Харкові, всупереч Конституції України, підписали угоду про подовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року ще на 25 років – до 2042-го, а також можливість пролонгації ще на п’ять років за згодою сторін. В обмін на таку поступку Україна отримала обіцянку 30% знижки на ціну російського газу.

– 21 квітня 2010 року – завершився візит у Гданськ делегації з Івано-Франківська, яка перебувала там з метою освячення точної копії ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської, виконаної художником-реставратором краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом. Повернення копії Святині ініціював о. Володимир Вінтонів.

ЦІКАВО:

– 21 квітня 753 до н. е. – вважається датою заснування Рима Ромулом (за висновком римського ученого Марка Теренція Варрона). Згідно з переказами, Рим був заснований Ромулом у 11 календі травня (21 квітня) 753 року до н.е. За легендою, Ромула та його брата Рема вигодувала вовчиця.

Також 21 квітня 1926 народилася Єлизавета II, королева Великої Британії (з 1952 р.) з династії Віндзорів. Сьогодні – їй 94 роки.

Читайте також:

Як колись святкували Великдень в Україні (ФОТО)

Гортаючи сторінки старих газет: Правила дотримання чистоти у Станиславові

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено