Івано-Франківськ

27 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня на Прикарпатті, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 27 квітня 1848 р. – відбулася демонстрація у Станиславові, яка переросла у збройну сутичку з військовими. Демонстранти протестували проти ненависного чиновника – начальника фінансової дирекції Жулавського, якому тріскачками та пищавками намагалися висловити своє незадоволення. Під час цього «котячого концерту» жовнір убив учня гімназії Стефана Гошовського.

Будинок, в якому мешкав камеральний радник Жулавський, зберігся до наших часів. Сьогодні це кам’яниця на Шпитальній, 2.

– 27 квітня 1904 року – у Станиславові в  сім’ї Натана Бернсайга (Беренцвайга) та Сари Юран народився хлопчик, який пізніше став відомий як Артур Френк Бернс, голова Федеральної резервної системи США в 1970-1978 рр.

– 27 квітня 1928 р. – загадковий жовтаво-червонявий пил покрив Галичину. У Львові та в околицях попелу випало від 13 до 20 тонн на 1 квадратний кілометр. А є відомості, що в Станиславові шар попелу був товстіший, ніж у Львові.

– 27 квітня  2010 р. – попри багатотисячні вуличні протести опозиції, Верховна рада України ратифікувала договір про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до 2042 р. в обмін на зниження ціни на газ («за» – 236). У сесійній залі спікера Литвина закидали яйцями, також опозиція задіяла під куполом кілька димових шашок і залила клеєм багато пультів для голосування. Щоб проголосувати на місцях націонал-демократів, «регіональна» більшість влаштувала побоїще.

ІМЕНИНИ: Мартин, Остап, Антон, Іван

ЦІКАВО:

–  сьогодні День народження памперсів

– 27 квітня 1965 р. у США були запатентовані одноразові підгузки під торговою маркою «Памперс». Їх винахідником став Віктор Міллз – американський хімік, провідний технолог компанії «Procter & Gamble» і за сумісництвом дідусь трьох маленьких онуків.

Читайте також:

26 квітня: цей день в історії Прикарпаття

25 квітня: цей день в історії Прикарпаття

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено