Івано-Франківськ

Боїтеся кліщів? Їх сезон якраз розпочався

Цьогорічна тепла зима та стрімке підвищення температури повітря сприяло ранній активності кліщів.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.

“На Прикарпатті сезон активності кліщів триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні.  Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі – в лісі чи на лузі біля річки. Вони можуть уражати й в приміській зоні та в місті: в парках, скверах, зелених газонах, на садово – городніх ділянках. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами польових квітів, домашніми тваринами, одягом чи речами.. “, – йдеться в повідомленні.

Отож прикарпатцям варто бути обережними та уникати зустрічі з кліщами. Якщо людина все-таки виявить в себе на тілі кліща потрібно звернутися в лікувальний заклад. Самостійно видалити кліща можна за допомогою пінцета.

“Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Після вилучення шкіру повторно обробити антисептиком. Важливо постаратися під час вилучення не розчавити кліща. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом”, – рекомендують в управлінні.

У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу – слід негайно звертатися до лікаря-інфекціоніста.

Читайте також у ПІК: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено