Івано-Франківськ

28 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня на Прикарпатті, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

Сьогодні – Всесвітній День охорони праці

Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці. Вперше він відзначався у 2003 році.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими робітниками у 1989 році в пам’ять про тих, які загинули та отримали травми на виробництві.

Цього дня у понад ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

В Україні цей День отримав назву День охорони праці й відзначається згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.

ПОДІЇ:

– 28 квітня 1835 р. – у Станиславові виникла пожежа, яка поширилася з Галицького передмістя.

– 28 квітня 1918 р. – з доповіддю «Про національну ідею в українському письменстві» у Княгинині виступив голова Станиславівської філії «Просвіти» проф. Микола Лепкий. 19-травня – виступив у Ямниці.

– 28 квітня – 31 липня 1947 р. – у Польщі провели операцію «Вісла». Офіційна мета операції – «остаточно вирішити українську проблему в Польщі». За три місяці депортовано 150 тис. осіб українського походження.

ІМЕНИНИ: Василина, Сава, Трохим, Анастасія, Аристарх.

ЦІКАВО:

– 28 квітня 1947 р. – норвезький дослідник Тур Хейєрдал із п’ятьма товаришами на плоту відплив від західного узбережжя Південної Америки (Перу) до Таїті. Пліт названий на честь бога інків Кон-Тікі. Мореплавці подолали 5000 морських миль, аби підтвердити гіпотезу Хейєрдала про те, що Полінезію могли колонізувати корінні американці.

Читайте також:

27 квітня: цей день в історії Прикарпаття

26 квітня: цей день в історії Прикарпаття

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено