Івано-Франківськ

Коронавірус у дітей: наскільки великі ризики?

Журналісти Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК) з'ясовуть на основі відкритих джерел.

244721

Від січня цього року, коли китайські медики заявили, що коронавірус не вражає дітей, все дуже змінилося. Вже 5 лютого, безпосередньо в Китаї, у немовляти – на другу добу після народження, діагностували коронавірус. Це був наймолодший у світі пацієнт з Covid-19.

Нагадаємо, що у квітні цього року в Івано-Франківській області виявили коронавірусне захворювання у дитини віком 1 рік і 3 місяці.

Прикарпаття: Covid-19 діагностували у 16 дітей

Про це повідомив сьогодні, 28 квітня, під час брифінгу голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів, пише ПІК.

«Всього маємо в області 98 підозр на коронавірус у дітей. З них, на жаль, у 16-ти ПЛР-дослідження показали позитивний результат. У 66 випадках – результат негативний, тобто, коронавірусу в організмі немає. З 16 інфікованих дітей, п’ятеро уже одужали. У трьох були ускладнення пневмонії. Зараз усі почуваються задовільно», – сказав Віталій Федорів.

Він також додав, що, зокрема, одужала дитина віком 1 рік і 3 місяці, у якої лабораторно був виявлений коронавірус. Вже здорова й 17-річна дівчина з багатодітної сім’ї, яка недавно лікувалася від коронавірусної недуги в обласній інфекційній лікарні.

Та продовжимо наше дослідження щодо Covid-19 у ширшому плані.

Діти не застраховані, однак…

На щастя, попри агресивну епідемію коронавірусу у світі – захворіло 3 мільйони людей – дітей серед них доволі мало. Окрім того, від інфікованих породіль народжуються здорові малюки, Covid-19 у них немає.

В Івано-Франківську є приклад, коли у жінки, яка, на превеликий жаль, померла внаслідок коронавірусу, на світ появилася здорова дівчинка. Щодо самої породіллі, то ПЛР-тест підтвердив її діагноз вже після летального випадку.

Приклад із Нью-Джерсі (США) наводить ТСН. Там вагітну ввели в медикаментозну кому через загострення Covid-19. У стані коми вона передчасно народила здорове маля вагою трохи більше ніж 500 г. Дитя направили у відділення інтенсивної терапії для новонароджених, де крихітка перебуватиме до липня, коли повинна була народитися.

Однак, у тому ж Китаї від коронавірусу померли 10-місячне немовля та 14-річна дитина. У Бельгії – 12-річна дівчинка, яка стала наймолодшою жертвою COVID-19 в Європі.

Все це свідчить про те, що пацієнти, які не досягли 18 років, не застраховані від коронавірусної інфекції та смерті від неї. Тому зараз, коли пандемія не відступила, маємо берегти своїх дітей, як ніколи. Зокрема, сумлінно дотримуватись вимог карантину і дослухатися до висновків та порад фахівців.

Педіатри високої кваліфікації дещо заспокоюють

Розповідає доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Буковинського державного медичного університету Володимир Безрук:

«Діти можуть заразитися, але захворювання у них буде у м’якій формі, або це може бути взагалі безсимптомний перебіг хвороби. Результати недавніх досліджень епідемії коронавірусу COVID-19 засвідчили, що відсоток смертельних випадків у віковій групі дітей шкільного та підліткового віку (10-18 років) складає до 0,2% від усіх зафіксованих смертельних випадків, – зазначає Безрук.

Він пригадує, що подібна ситуація була і під час спалаху SARS у 2003 році – інфекція теж майже не зачепила дітей. Аналогія спостерігалася й у 2009 році під час епідемії так званого «свинячого грипу»: кожна п’ята дитина у Великобританії перехворіла на грип A/H1N1, однак більшість їхніх батьків не мали про це жодного уявлення; приблизно у половини дітей, що захворіли, хвороба, спричинена грипом A/H1N1, минулася без симптомів.

На Радіо Свобода цю тему розвивав педіатр-інфекціоніст, кандидат медичних наук Віталій Євтушенко, співробітник Національного медичного університету імені О.О. Богомольця:

«Ризики існують для дітей, у яких є супутні проблеми зі здоров’ям. Адже бачимо і по інших вірусних інфекціях, таких як грип чи ГРВІ, що такі діти мають високий ризик ускладнень, загострення хронічних патологій”, – сказав пан Євтушенко.

Педіатр також зазначив, що захворювання, спричинене COVID-19, порівнюють з перебігом вітрянки, віспи чи кору, які у дітей проходять легше, ніж у дорослих. І пов’язують це саме з тим, що дитяча імунна система по-іншому реагує на вірусні інфекції.

Є й інше пояснення, що цей вірус використовує рецептори людського організму, які існують в нашій системі для регулювання артеріального тиску. У дітей вони не настільки розвинуті, тому, імовірно, менше вірусу потрапляє в організм. Але поки це теорія, вважає Євтушенко. 

Як відрізнити COVID-19 від ГРВІ чи грипу?

На жаль, симптоматика COVID-19 дуже схожа до тих «героїв», до яких ми звикли. Тому складно відрізнити і лікарям, і тим паче батькам коронавірусну інфекцію від іншої. За таких умов, як зараз, треба порадитися з лікарем, хоча б дистанційно, щоб разом сформувати стратегію: як спостерігати за перебігом хвороби, на які загрозливі симптоми зважати (важке дихання, глибину кашлю, токсичні прояви та уже згадані вище симптоми).

Чи можна гуляти з дитиною на вулиці в період пандемії?

Доктор Євтушенко каже, що власне вірус COVID-19 досить важкий і здебільшого з краплями секрету він паде додолу. Тобто існує більша загроза заразитися від поверхонь, ніж з повітря.

“Ми радимо дітям все ж залишатися вдома. Хоча, перебуваючи на вулиці, підхопити вірус просто так – не можна. Однак поки ви добираєтеся на вулицю, то проходите місця, де є контакт із поверхнями, які могли бути забрудненими або ж контактуєте з людьми, які можуть бути потенційно хворими. Тож ризик існує, поки ви добираєтеся до чистого повітря”, – наголошує Євгеній Євтушенко.

Про що свідчить всеукраїнська статистика

Досить розлогу інформацію щодо кількості та стану інфікованих в Україні,  МОЗ оприлюднив вчора, 27 квітня.

На амбулаторному лікуванні з початку пандемії було 6 176 пацієнтів, з них 490 дітей та 1 455 медпрацівників. Потребували госпіталізації 2 833 осіби, з них 124 дитини та 294 медики. На апараті штучної вентиляції легенів знаходиться 110 людей, у тому числі одна дитина та 7 медиків.

Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 220 людей, з них 116 чоловіків та 104 жінки. Серед померлих переважають особи віком від 50-ти років (86%).

Як бачимо, у дітей летальних випадків через коронавірус немає!

Читайте також:

Де можна заразитися коронавірусом: найнебезпечніші місця

Скільки хворих на коронавірус у районах Прикарпаття станом на 28 квітня (Картограма)

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено