Івано-Франківськ

Як не “збожеволіти” з дітьми під час карантину

Психологиня радить халабуди та розмови, і не тільки.

Розкидані іграшки, перевернутий вазон, дрібки печива на ліжку, тупіт та сто запитань на годину. Приблизно таке щодня бачать, чують і терплять батьки, яких карантин затримав у квартирі.

Тож чим зайняти малечу та як зберегти емоційну рівновагу батькам під час самоізоляції  – для читачів ресурсу Прикарпатська інформаційна корпорація (ПІК) розповіла дитяча психологиня Анна Биволькевич (на фото).

received 2618762771701980

 Менше вимог, більше мультиків

Якщо колись діти активно відпочивали на дитячому майданчику, то тепер ці “згустки енергії” нудьгують у чотирьох стінах. Якщо мами відволікалися від хатніх справ теревенями з подругами у парку, то тепер це заборонено. Закриті дитсадки та школи, які дозволяли старшим відпочити від своїх непосид та “чомучок”. Такі умови сприяють емоційному виснаженню та зривам, зауважує психологиня та радить батькам знизити вимоги не тільки до дитини, а й до себе.

“Так, як було раніше вже немає, а як буде – ще немає. До цього треба пристосуватися. Наприклад, якщо була умова не дивитися мультики більше години, то тепер її можна переглянути. Не переживайте, після карантину діти знову підуть у пісочниці. Тільки слідкуйте, щоб контент не був шкідливим і діти не перевтомлювалися”, – каже Анна Биволькевич.

 Спершу одягаємо кисневу маску на себе

Якщо обидвоє батьків залишились вдома, то варто скласти графік чергування з дітьми. Поки мама, скажімо, ніжиться у ванні або читає книжку, тато розважатиме сина чи дочку. І навпаки. Малечі більше сподобаються відпочилі старші, ніж виснажені та роздратовані.

“Дорослому теж психологічно важко бути в умовах карантину. Це навіть схоже на стан війни, бо нема роботи, не можна ходити групами. А турбуватися про себе треба завжди. Наприклад, спочатку одягаємо кисневу маску на себе, а потім на дитину. І заспокоюємо себе думкою, що ми не одні у цьому човні”, – додала психологиня.

 Халабуда завжди в моді

На щастя, є чимало ігор, якими можна зайняти дитину. Психологиня зауважує, що їх слід вибирати залежно від віку.

“Найскладніше з дітьми до трьох років. Вони довго не тримають увагу, ігри швидко набридають, тому їх частіше треба розважати”, – зауважила Анна.

Малеча любить перекладати крупи у посудину, складати конструктор, будувати піраміди, робити щось з паперу та фольги. Від найменших частину іграшок можна ховати, вони про них забувають, а потім дивлять як на нові. Чудовий варіант – ігри з водою. Поки дитина хлюпається, мама може просто сидіти з боку, спостерігати і заодно відпочивати.

“Якщо малятам вже більше, ніж три роки, розкажіть їм про халабуди, які будують із покривал. Це розвиває фантазію. І вони залюбки довго гратимуться всередині. Особливо їм цікаво, якщо є велика компанія для ігор, є брати і сестри”, – додає психологиня.

Також запропонуйте дітям свій одяг. Вони люблять влаштовувати маскаради та “конкурси краси”.

Поговоримо?

Під час карантину важливо не втратити комунікативні навички. Для батьків це нагода виховувати у дітях цікавого і уважного співрозмовника. Особливо, якщо раніше для цього бракувало часу.

Анна Биволькевич зауважує, що для якісного спілкування слід створити оптимальну атмосферу. Тобто у дітей та батьків має бути нормальний настрій та бажання. І розмову найкраще запланувати на конкретний час.

“Це можливість навчити дитину слухати та побудувати довірливі стосунки. Це нагода дізнатися, чим живе син чи дочка. Наприклад, розпитайте про популярний додаток ТікТок. І не спішіть засуджувати і повчати, називати це дурницею. Спершу спробуйте пограти в улюблену гру дитини й дізнатися, чи дійсно це те, що їй треба”, – радить психологиня Анна Биволькевич.

Гарною ідеєю є й розмова онлайн з однолітками чи бабусею.

Якщо ж бракує фантазії, то варіанти проведення дозвілля вдома можна знайти в Інтернеті. А ще – уже зараз плануйте розваги з дітьми після карантину за межами квартири та зберігайте спокій.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Стрес на карантині? Як його позбутися?

Зелений рай у Долині очима небайдужого мешканця

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено