Івано-Франківськ

Коли та за яких умов зможуть відпочивати туристи на Франківщині (ФОТО)

Оголосили про ймовірне послаблення карантину з 11 травня.

Це своєрідне світло у кінці тунелю для туризму, який отримав значні збитки в умовах форс-мажору. Оскільки точно не відомо, коли відкриють кордони, в пріоритеті подорожі Україною.

turyzm

Де зможуть відпочити українці найближчим часом та що для цього потрібно зробити підприємцям для читачів видання ПІК розповів начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко.

Потрібні швидкі рішення

Очевидно, що під час карантину туристичний бізнес практично зупинився. Спершу люди масово скасували вже заброньовані тури та повернули гроші, а тепер немає умов, щоб замовити нові. Працівники цієї сфери або звільнені, або в неоплачуваній відпустці. Підприємці просять у держави дотацій, пільг та податкових канікул. Триває робота над “рятівним” законопроєктом.

FB IMG 1588771038048

“Сьогодні необхідні швидкі рішення, які допоможуть бізнесу втриматись і відновити діяльність після скасування чи послаблення карантину. Туризм – це така сфера, яка має здатність до швидкого відновлення. Тому – як будуть відвідувачі, то почне працювати ринок – і оператори, ресторатори, і готельєри, і гіди”, – прокоментував пан Віталій.

Цьогоріч очікують значне скорочення потоків туристів. Та про розмір втрат говорити рано. Поки відомо, що туристичний збір за І квартал 2020 року в області виріс на 38% більше, ніж минулого року у цей час.

Влітку вже можна?

На повноцінне відновлення туристичного бізнесу потрібен час. Та вже цього року українці зможуть подорожувати у межах країни. Очікується, що Карпати, зокрема Івано-Франківщина, будуть цікавими мандрівникам після карантину.

“У нашій області для цього є достатня кількість природних і культурних  туристичних ресурсів, цікавих інтерактивних локацій, а також достатня кількість закладів розміщення, яка дозволяє відпочивати віддалено від інших туристів – йде мова про сільські садиби і котеджі. Саме таке розміщення матиме на початку найбільший попит з точки зору безпеки, психологічної врівноваженості і комфорту”, – прокоментував Віталій Передерко.

Приймати туристів поступово прийматимуть вже влітку. Спершу це будуть невеликі компанії родичів чи друзів, які оберуть віддалений від інших відпочинок на природі.

“Поновлення подорожей після кризи почнеться не з організованого туризму, а самостійно спланованого. А це означає, що турфірмам доведеться запастись терпінням, щоб знайти свого споживача. Організація подорожей у межах країни пов’язана з багатьма супутніми факторами, які впливають на створення туристичного продукту (логістика, робота з готелями тощо), всі ланки сервісу доведеться поновлювати і/або вибудовувати “з нуля”, – зауважив фахівець.

Наразі важливим є розробка санітарно-гігієнічних рекомендації до роботи готелів в умовах епідемії, а також правил для відновлення роботи закладів харчування та туристичних операторів й агентів після карантину.

Віртуальні мандри

Віталій Передерко поки конкретних локацій не радить, оскільки карантин триває. Після його завершення варто їхати туди, де дотримуватимуться критеріїв безпеки.

“Оптимальним варіантом тривалого (3-5 днів) відпочинку будуть території Верховинського, Косівського, Долинського районів, села Яремчанщини. Це локації, які поєднують незалюднену природу, свіже повітря і мають можливість дисперсного розселення туристів. Власникам котеджів чи садиб варто подумати над туристичним програмою перебування гостей, якщо вони хочуть їх у себе затримати надовше”, – прокоментував фахівець.

До слова, у рамках обласної програми розвитку туризму у 2019 році були облаштовані такі туристичні маршрути:

  • пішохідний  – “Вершини Косівщини”
  • велосипедний –  “Пам’ятки Космача”
  • екологічні –  “Стежка равлика” (с. Копачинці Городенківського району), с. Хмелева Чернелицький замок (Городенківський район), “Чотири дороги” у межах НПП “Гуцульщина”.

Цьогоріч також працюватимуть над новими екомаршрутами.

Популярними є і будуть влітку одноосібні та групові походи у Карпати, сплави Дністровським каньйоном. Також відділ туризму працює над кількома ґрантовими проєктами, у результаті яких стане створення нових туристичних продуктів, пов’язаних зі спадщиною, велотуризмом, етнотуризмом тощо.

А поки карантин не завершився, є нагода помандрувати віртуально. На головному туристичному порталі області www.iftourism.com читачів знайомлять з цікавими локаціями Прикарпаття, а на офіційній сторінці у Фейсбуці www.facebook.com/iftourismoffice можна відправитись у подорож за хештегами #віртуальнімандри, #франківщинавіртуальна.

Тож мрійте про подорожі, плануйте їх та не забувайте про безпеку.

Підготувала Марія Гурецька.

Читайте також:

Немає дороги – немає туризму?

Гуцулка дивує іспанців унікальними прикрасами з бісеру (ФОТО)

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено