Івано-Франківськ

Про ТОП-шкідливі поради молодим батькам від бабусь

Розповідає франківська лікарка-педіатр, яка зважає на доказову медицину.

З дитини дорослі здувають пилинки та роблять все, щоб та не хворіла і розвивалась. Та інколи поради молодим батькам не мають сенсу або навіть є небезпечними.

Звісно, бабусі чи дідусі не хочуть нашкодити малечі, а просто спираються на досвід свій чи своїх матерів. Та сьогодні є можливість відслідкувати, чи дії щодо дитини є доречними та приносять користь.

Про найпоширеніші помилкові вказівки від старших розповіла для читачів ПІК педіатр з Івано-Франківська Христина Мельникович  (на фото)

48387893 1184090775088098 59881653811544064 n

Не капуста

Дуже часто дітей до року одягають якомога тепліше. Бодік, колготки, комбінезон тонкий і грубий, кофта, штани, пеленка і ще пеленка, товстий плед. Так робити не треба. У немовлят недостатньо розвинений центр терморегуляції, тож їх легко перегріти чи переохолодити. Звісно, останнє зустрічається рідко, бо особливо старші родичі одягають дитину, як капусту. Слід зважати на погоду та комфорт найменших. І якщо у малечі холодні тільки руки і ноги, то це не показник того, що вона змерзла.

Не кокон

Шкідливим є й туге сповивання, яке колись було популярним. Так дитину легко перегріти. Їй некомфортно через обмежені рухи і незручно вивчати світ довкола. Уявіть, як це лежати тривалий час в одній позі. Особливо, якщо малеча вже вміє перевертатися на бік чи животик. Ручкам і ніжкам варто дати волю.

Не труси дитину

Як тільки немовля починає плакати, старші одразу радять його заколисати. Маленька дитина ще не вміє словами пояснити причину свого невдоволення. Можливо, у неї болить животик, чи треба змінити підгузник, чи погодувати. Тож логічно, що порада заколісувати є недоречною.

Інколи батьки так квапляться зупинити сльози сина чи доньки, що не просто погойдують їх, а трусять. Такі дії можуть викликати “синдром струшеної дитини”. Головний мозок вдаряється у стінки черепа, тому виникають пошкодження та крововиливи. Це буває рідко та ризикувати не варто.

Нехай погойдування будуть ніжними та заспокійливими.

Водичка? Ні, дякую

Серед улюблених порад бабусь – давати немовляті пити воду та різні чаї. У цьому немає потреби, адже все необхідне дитина отримує під час грудного вигодовування. Молоко чудово тамує спрагу. А водичка та інше можуть сприяти завчасному відлученню маляти від грудей.

Також немає жодного доказу, що чай з кропом, кмином тощо припиняє коліки. Болі у животику малечі до певного віку виникають через незрілість системи травлення. Цей період просто треба перебути.

Табу на ходунки

Ортопеди та педіатри, які спираються на доказову медицину, забороняють ставити дитину у ходунки. По-перше, завеликим є навантаження на хребет, що може викликати проблеми з осанкою у майбутньому. По-друге, у малечі ще не розвинена координація рухів і вона може травмуватися.

Не переживайте, дитина піде вчасно, якщо ви навчите цього, підтримуючи за ручки.

Без насильства

Навіть крик та ляпаси “по попі” – це насильство. Вони негативно відбиваються на психічному здоров’ї малечі. А агресія, як правило, породжує агресію. Тому ваша дитина може наслідувати вашу поведінку щодо однолітків у садку чи на ігровому майданчику. І не варто наводити аргумент, що вас у дитинстві били і нічого поганого не сталося.

Просто запасіться терпінням і поясніть сину чи дочці свої очікування та побажання. А якщо є ознаки неконтрольованої істерики, то зверніться за допомогою до психолога. Слідкуйте за своїми кровинками. Можливо погана поведінка – це для привернення уваги чи маніпулювання вами.

Педіатр Христина Мельникович радить знайти лікаря, якому батьки будуть довіряти та дотримуватися його рекомендації. Не варто при кожній нагоді читати статті та відгуки в інтернеті, адже інформація буває помилковою і не зважає на індивідуальність кожної дитини. А бабусі теж бувають праві. Наприклад, коли кажуть про шкоду гаджетів.

Тож бережіть себе, своїх діток та вірте практичним доказам.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Чому та як розповідати дітям про секс. Поради франківського сексолога

Коронавірус у дітей: наскільки великі ризики?

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено