Івано-Франківськ

Чому та як розповідати дітям про секс. Поради франківського сексолога

Брак статевого виховання з малих років може мати небажані наслідки.

Надворі 21 століття, та досі є діти, яких принесли лелеки, яких знайшли в капусті чи скачали з інтернету. На уроці біології тема про статеві органи супроводжується сміхом школярів та ніяковінням вчительки. Це все ознаки браку статевого виховання, що може мати небажані наслідки.

Чому та коли варто розповідати дітям про статеве життя? Як дорослим знайти для цього правильні слова? – розповіла для читачів ПІК заступник директора Асоціації сексологів та сексотерапевтів з Івано-Франківська Святослава Федорець.

IMG 20200506 164137 415

Пояснювати, щоб запобігти проблемам

Часто батьки або зовсім не говорять про статеве виховання, або відкладають це питання до підліткового віку дитини. Дехто так робить, щоб не викликати передчасний інтерес до сексу, а хтось керується своїм досвідом, кажучи “мені ніхто про це не розповідав, і я не буду”.

“Такі погляди мають право на існування. Але якщо батьки не розкажуть, то дитина знайде інші джерела інформації. Та тоді не можете гарантувати, що дитина скористається надійними джерелами, а нові знання не будуть викривлені, збочені та неправильно засвоєні”, – зауважила сексолог.

Сьогодні про сексуальне життя можна без перешкод дізнатися в інтернеті та книгах. Та від цього проблем не меншає: хвороби, які передаються статевим шляхом, поширюються, дівчата-підлітки вагітніють та роблять аборти, партнери розлучаються. Це теж свідчить про брак статевого виховання. Доленосним помилкам можуть запобігти батьки правильними словами.

Без сорому і червоних щік

Сексолог рекомендує – говорити “про це” з дитинства.

“Статеве виховання – це не тільки про секс, а й про будову тіла, стосунки та відповідальність. Починати про це варто з народження, але завжди враховувати вік дитини та її ставлення до теми. Звісно, не треба пояснювати деталі передчасно, щоб не нашкодити. А інформацію слід подавати дозовано, відповідно дорослішанню дитини, а не розповідати все за одну бесіду”, – прокоментувала Святослава Федорець.

Сексолог радить вже під час купання немовляти називати статеві органи своїми іменами. Якщо мала дитина торкається своїх геніталій, то це нормально, не варто її соромити і акцентувати на цьому увагу. У міру дорослішання треба привчати до гігієни. До трьох років малеча має вміти підмиватися і розуміти, чому це потрібно.

IMG 20200506 164640 547

У три-чотири роки дитина приглядається до старших, звертає увагу на частини тіла, розпитує, як з’явилася на світ. Пані Святослава заохочує батьків правильно реагувати – пояснювати без сміху, ніяковіння чи агресії. За її словами, діти чудово зчитують емоції дорослих. Якщо старші червоніють, знічуються та соромляться, то й чадо вважатиме цю тему сороміцькою. Від такого переконання в подальшому можуть бути проблеми у стосунках.

Фахівець каже, що треба уникати байок про капусту та лелек. Натомість слід простими словами пояснити, що у мами є орган, де вона виносила дитину, а у тата є орган, з допомогою якого відбулося зачаття.

“Інформація про народження має бути правдивою. Діти відчувають, коли їм брешуть, а від цього інтерес до теми зростає. Однолітки можуть розповісти про це некоректно. А під час щирої розмови з дорослими закладаються довірливі стосунки у сім’ї. Головне, говорити про секс до того, як син чи донька почнуть цим займатися”, – зауважила фахівець.

Якщо самостійно важко підібрати правильні слова – купіть книгу. Сексолог радить, у книгарні полистати її й переконатись, що зміст відповідає цінностям сім’ї.

Статеві відносини – це нормально

З 12 років організм продукує статевий гормон. Поступово змінюється коло інтересів, характер, відносини між хлопцями та дівчатами, виникає еротичний потяг. Важливо пояснити дітям, що статеве життя – це нормально, але до нього має бути відповідальне ставлення.

“Підлітки можуть займатися сексом, й від цього ми нікуди не дінемось. Дорослі ж мають пояснити, що перші романтичні стосунки – це прекрасно і неповторно. Мама й тато мають бути відкритими до запитань. А от груба реакція, заборона дружби між хлопчиком та дівчинкою можуть нашкодити нормальному психо-сексуальному розвитку підлітка”, – зауважила сексолог.

Святослава Федорець наголошує на важливості статевого виховання. До нього мають долучатися не тільки батьки, але й вчителі. Їм теж треба правильно реагувати на запитання та поведінку дітей. Та поки в Україні про це тільки починають говорити. Так само як тільки починають впроваджуватись перші програми статевого виховання.

IMG 20200506 164144 543

Тож бажаємо батькам тактовності та вміло знаходити слова для пояснення інтимних тем, а підліткам зичимо відповідальних та здорових стосунків.

Публікацію підготувала Марія Гурецька.

Читайте також:

Топ-5 порад, як зробити секс під час карантину цікавішим

Коронавірус у дітей: наскільки великі ризики?

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено