Івано-Франківськ

Скромні мери Прикарпаття заробили понад 5 млн 630 тисяч гривень офіційної зарплати

Попри вбиральні та старі авто в деклараціях також є житло за кордоном.

103324998 627218237891650 7981756287899664384 nВже зо два тижні допитливі прикарпатці копаються в деклараціях мерів міст Івано-Франківщини. Люди хочуть знайти правду про мерські статки за 2019-й рік. Правда там є. Але не вся та дуже різна. Навіть та, яка спокушає усміхнутися. Саме на ній  ПІК спробує зупинити увагу в цій статті.

Руслану Марцінківу допомагають діти

Першочергова цікавість до декларації-2019 Руслана Романовича викликана тільки тим, що він є головою найбільшого міста Прикарпаття і мав би найбільше заробляти. Однак, його обійшов мер Калуша Ігор Матвійчук: за минулий рік його офіційна зарплата досягла 645 880 гривень. У Руслана Марцінківа – 515 072 гривні.

Щоправда, дохідну частину сімейного бюджету мера Івано-Франківська трохи покращили дружина Оксана Іванівна та діти: студент Святослав та Соломійка, якій у лютому виповнився рочок.

Так ось, 4173 гривні складала зарплата дружини за основним місцем роботи в КП «Івано-Франківськводоекотехпром» та 18 920 гривень – одноразова допомога при народженні дитини. До того родина Марцінківих прийняла від держави «Пакунок малюка» вартістю 3 050 гривень. А син Святослав отримав за рік 5 200 гривень стипендії.

Усе це чесно зафіксував Руслан Марцінків у своїй декларації -2019. Як і 228 668 гривень, які лежать на банківському рахунку.

Кому недодають зарплати: Джурі чи Трачику?

Колись міста, якими вони зараз керують, належали до одного району – Галицького. Тепер Бурштин на чолі з головою Роксоланою Джурою є містом обласного підпорядкування, а Галич з мером Орестом Трачиком – історично великий Галич, хоча навіть кількість його населення ледь перевищує 6 тисяч мешканців. У Бурштинській громаді – приблизно 16 тисяч людей, то у мера більше владних турбот. Проте, у 2019-му пані Роксолана отримала за основним місцем роботи 280 тисяч гривень, а пан Орест Трачик майже 527 тисяч. Та ще 80 886 гривень пенсії.

Але все має своє пояснення. Пенсія – це суто особисте. А велика зарплата – мабуть, не свідчить про неймовірне навантаження Ореста Трачика (на посаді третій термін) чи досягнення міста Галича. Просто у заробітній платі мера «сидить» оклад, надбавки за високий ранг, вислугу років, преміальні…

Джура (у владі з 2015-го) високих рангів ще не набула. І премій зазвичай не «виписує» ані собі, ані команді міськради. Це не дуже добре для апарату, але на імідж голови працює.

Що робить в декларації вбиральня?

В пориві щирої простоти чого тільки не скажеш. Мер Тисмениці Степан Сворак, який за минулий рік заробив на посаді понад 505 тисяч гривень, вказав у декларації навіть вбиральню площею 1,2 квадрата. Мабуть, закон зобов’язує.
Окрім того, Степан Дмитрович з дружиною Лілією Ігорівною показали у щорічній декларації й стайню, сарай, стодолу, гараж, погріб, огорожу, 4 земельні ділянки. І, звичайно ж, будинок площею 115,3 кв. метра.
Дивує тільки те, що у графі про вартість об’єкта, стоїть слово «не відомо» як щодо вбиральні, так і щодо житлового будинку. Хоча ставлення господарів до цих споруд таки різне. Чи як? До слова, сукупні доходи Тисменицького голови за 2019 рік сягають 791 тисячі гривень.

У Гаразда все гаразд

Мер Долини Володимир Гаразд за основним місцем роботи мав минулого року 399 219 гривень. Для такого ефективного та шанованого громадою голови це, можливо, й недостатньо. Але ж дружина Марія Миколаївна заробила у підприємництві 757 тисяч гривень. І на банківському рахунку у пана мера є 1,4 млн гривень, а також 11,5 тисячі готівкових коштів. Тобто, родині на життя вистачає.
Відверто кажучи, пан Гаразд один з небагатьох, який не видає себе «голим-босим-безколісним». З огляду на декларацію, у кожного з подружжя своє авто. Словом, максимально можлива відкритість.

Дружина. Снага твоя невпинна

Частина декларацій мерів Прикарпаття (Гараздова теж) привертає увагу несимволічною наявністю коштів, нерухомості та земельних ділянок у їх дружин. Чи додавали їм снаги посади чоловіків у надбанні «активів», чи леді такі бізнесово обдаровані, сказати важко. Але, наприклад, дружина Юрія Плосконоса – мера Косова – володіє житлом в Іспанії (82 кв. м) та має дві, нехай невеликі, квартири у Косові. До слова, у власності пана мера – житловий будинок (190 кв. м), магазин та складське приміщення.
Тим часом педагог Онучат Оксана Василівна – дружина міського голови Яремче Василя Онутчака – володіє трьома земельними ділянками та двома житловими будинками площею 227 та 116 квадратних метрів. Ще один є у спільній власності подружжя.
Зазвичай у подібних випадках кажуть: «Хто досить має, тому й Господь помагає».

Рахувати гроші владних мужів не соромно

Розбиратися в усіх статках 15 мерів Прикарпаття – насамперед справа Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), на офіційному вебсайт якої ви можете переглянути декларації усіх можновладців Франківщини. ПІК в основному вивчав рівень офіційних зарплат мерів області.

Так ось, сукупна сума їх зарплатні за 2019 рік перевищила 5 мільйонів 608 тисяч гривень. Найбільше заробив у міськраді Калуський голова Ігор Матвійчук – 645 тисяч 880 гривень. Найменше – мер Косова Юрій Плосконос, 223 тисячі 637 гривень. Для порівняння: за 2018-й у пана Матвійчука була 561 тисяча, у пана Плосконоса – 175 тис. грн.

… Зазирати в чужу кишеню завжди вважалося ознакою поганого тону. За виключенням того, що люди завжди дозволяли собі «рахувати» гроші владних мужів. Бо ж формуються ці гроші з податків людського загалу. То, якщо знайдете час, самостійно погортайте декларації міських голів Прикарпаття на офіційному сайті НАЗК. В цих щорічних електронних звітах є багато цікавого, що без слів розкриває, зокрема, моральну сутність людини. Як з позитивної, так і з негативної сторони.

Марія Палюга.
Прикарпатська інформаційна корпорація (ПІК).

Приєднуйтесь до нас у  Telegram

Читайте також:

Заступниця голови Івано-Франківської ОДА можливо переїде до столиці

Після знаменитого “Охматдету” екс-очільниця Коломийської лікарні йде на посаду в МОЗ

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено