Івано-Франківськ

На Прикарпатті загострюється інтрига щодо призначення гендиректора обласної дитячої лікарні

«Гендиректором обрати найсильнішого, якого підтримає більшість…»

 

Історія з призначенням генерального директора Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні 12 червня отримала продовження. Оголошено новий конкурс. Його умови буде спрощено, щоби участь у ньому могли взяти більше кандидатів. Адже минулого разу двох кандидатів (Михайла Глаголича та Володимира Семенюка) до участі в конкурсі допущено не було через брак відповідних документів. Про це 15 червня заявив на брифінгу голова ІФ ОДА Віталій Федорів.

Нагадаємо, минулого тижня збиралася постійна комісія з питань медичних Івано-Франківської обласної ради. А також трудовий колектив лікарні. Комісія зокрема вимагала від ОДА скасувати свій наказ про призначення т.в.о. гендиректора ОДКЛ Володимира Семенюка. А колектив підготував листи до депутатів, керівництва ОДА і обласної ради з вимогами повторно винести на розгляд ради питання про затвердження переможця конкурсу Тараса Мельника генеральним директором лікарні.

В разі невиконання вимог, колектив лікарні заявив, що скерує листи до уряду, МОЗ, Генпрокуратури та президента, аби там побачили, як проводяться конкурси в Івано-Франківську. Однак, схоже ні результати конкурсу, до яких ні в кого не було претензій, ні близько 300 підписів трудового колективу, який підтримує переможця конкурсу, ні звернення комісії, ні звернення працівників до повторного голосування не призведуть. Новий конкурс має відбутися до найближчого засідання обласної ради – а це десь наприкінці липня. Бо згодом депутатам буде не до того – почнеться підготовка до виборів. Принаймні так пояснив рішення про проведення повторного конкурсу В. Федорів. Мовляв, якщо депутати знову не підтримають кандидатуру переможця, лікарня до кінця року взагалі може залишитися без керівника.

Нагадаємо, голосування депутатів за поданням, підписаним головою ОДА спершу набирає потрібну кількість голосів за прізвище переможця, за підписання контракту, а в цілому не проходить. Бракне одного голосу. Причому, 21 депутат, присутній в залі, не голосує. А ще 21 відсутній. З поважних причин? Чи тому, що «попросили» не прийти? Або не проголосувати? Хто просив? Кого просив? За кого? Звісно, все це припущення, думки з приводу після побаченого, почутого. Ситуація неприємна. Підстави для таких стверджень є.

ПІК спробував поспілкуватися із кандидатами, які брали участь у конкурсі. На коментарі не всі і не одразу погодилися. Саме через те, що ситуація дуже неприємна. Дехто з тих же причин заявив, що не готовий зараз сказати, чи братиме участь у повторному конкурсі.

Лариса Підвербецька, головна спеціалістка з організації педіатричної допомоги в області, працівниця департаменту охорони здоров’я ОДА. Спеціалізації: педіатрія, дитячі інфекційні хвороби, інфекційні хвороби, організація охорони здоров’я. Навчається на магістра публічного управління і адміністрування.

Участь в конкурсі вирішила взяти, оскільки тривалий час працює обласним педіатром, бачить, які перспективи чекають на ОДКЛ в контексті медичної реформи, має певні напрацювання, бачення і її розвитку. Знає колектив.

Каже, конкурс відбувся прозоро. Питань до його організації, проведення і до оцінювання комісією своїх конкурсних пропозицій не має. Бачення кожного члена комісії – це його особисте бачення. Те, що депутати «провалили» голосування за кандидатуру переможця конкурсу, не коментує. І дії депутатів, і наказ департаменту ОДА про призначення В. Семенюка мають оцінювати юристи.

«Обласна рада – колегіальний орган, вона є власником ОДКЛ, їй вирішувати, яким чином має розвиватися ситуація, – говорить Лариса Підвербецька. – Чи буде це повторне голосування, чи ОДА  оголосить новий конкурс, – це їхні повноваження (коментар було записано до рішення про оголошення нового конкурсу – прим. ПІК).  Брати участі у конкурсі хотіла б, але наразі не може сказати, чи буде. В силу обставин, що склалися”.

Ігор Дмитренко, кандидат медичних наук, доцент. Спеціаліст з організації управління охорони здоров’я та ортопедичної стоматології. Має великий досвід роботи в приватних клініках, працював над розвитком приватної медицини, приватного медичного центру – понад 8 років заступником директора.

Хотів спробувати себе у великому закладі охорони здоров’я. Тому, почувши про конкурс на посаду гендиректора ОДКЛ, вирішив брати участь. До конкурсу був допущений. Представив комісії своє бачення розвитку лікарні. Зокрема вважає за необхідне реструктуризувати деякі її відділення, які є неприбутковими, а також покращити матеріально-технічну базу лікарні. Створити в лікарні щось нове. Конкурс, каже він, проведений згідно із законом, зауважень до нього не має. Голова і учасники комісії, як вважали, так його думку і виступ оцінили. До них зауважень немає.

Щодо голосування по кандидатурі переможця обласною радою, каже, депутати делеговані виборцями. Результат голосування – це рішення ради. Чи були там якісь кулуарні домовленості, говорити не береться. Бажання подаватись на повторний конкурс є, але остаточного рішення ще не прийняв.

Ярослав Криштафович, невролог вищої категорії. В ОДКЛ працює з 1991 року. З 2002 року – завідувач відділенням нейрореабілітації, згодом нейрології.

Вважає, що може для лікарні зробити більше. Подав на розгляд комісії комплексні пропозиції.

Оцінити роботу конкурсної комісії та якість самого конкурсу, каже Ярослав Криштафович, може будь-хто, у кого виникне таке бажання, переглянувши відеозапис. Результат конкурсу він прийняв. Переможця привітав. Коментувати не хоче. Щодо повторної участі в конкурсі ще подумає. З одного боку каже, в лікарні потрібні зміни. Але ситуація, що склалася, ставить багато питань, на які немає однозначних відповідей.

Тарас Мельник. В ОДКЛ працює з 1991 року. З 2002 року – заступник головного лікаря з хірургічної роботи. Має вищу кваліфікаційну категорію з „Дитячої анестезіології” та „Організації управління охороною здоров’я”.

Посада керівника лікарні, каже він, його ніколи не цікавила. Однак, працювати в умовах реформи має сильний медик, а не менеджер, переконаний Тарас Мельник. В МОЗ, каже він, було багато хороших менеджерів, але не було медиків. Тому ми й отримали ту реформу, яку маємо.

Тараса Мельника після заслуханих пропозицій щодо розвитку лікарні конкурсна комісія більшістю голосів визнала переможцем. Після того постійна комісія з питань охорони здоров’я обласної ради рекомендувала раді затвердити його генеральним директором ОДКЛ. Це мало статися ще в лютому, каже Тарас Мельник, однак з невідомих йому причин не сталося.

На сесію 29 травня він прийшов в очікуванні того, що у депутатів, можливо, виникнуть до нього якісь питання. Однак, каже він, жодних питань не було. Виступили шестеро депутатів з різних фракцій, всі з позитивними відгуками. До речі, спершу, каже Тарас Мельник, питання щодо його призначення на посаду взагалі з порядку денного зникло.

Дивує саме голосування – за його призначення та за контракт із ним на 5 років проголосували 43 депутати. А за питання в цілому – 42. Це, до речі, дивує не тільки Тараса Мельника. На цю особливість вказує в коментарі ПІКу і голова постійної депутатської комісії Манолій Піцуряк.

Ситуація, каже Тарас Мельник, дуже незрозуміла. Всі знають, хто за тим стоїть, однак всі роблять вигляд, що нічого не відбувається.

Єдиною, скажімо так, претензією в усій цій історії, якось офіційно сформульованою, – був лист-роз’яснення, наданий вже після конкурсу Володимиром Семенюком, якого не допустили до конкурсу. Його кандидатуру відхилили через брак документів про кваліфікацію управлінця у сфері охорони здоров’я. Згодом за наказом департаменту охорони здоров’я ОДА Семенюка призначили т.в.о. гендиректора лікарні.

Нагадаємо, постійна депутатська комісія обласної ради це призначення вважає таким, що порушує рішення сесії обласної ради від 20 вересня 2019 року, адже за цим рішенням керувати лікарнею до призначення нового керівника рада уповноважила Ростислава Котурбаша. Це призначення голова ОДА Віталій Федорів прокоментував як компромісне у ситуації, що склалася із голосуванням за призначення переможця конкурсу Тараса Мельника 29 травня 2020 року. А також заявив, що питання законності цього призначення вивчатимуть юристи.

Сам Володимир Семенюк це призначення пояснює його стажем і досвідом роботи в лікарні. Він 10 років є завідувачем відділення. До того ж надане ним роз’яснення щодо управлінської спеціалізації – менеджмент управління у сфері охорони здоров’я Тернопільського фінансово-економічного університету, навчання в магістратурі за спеціальністю публічне управління, дали підстави департаменту після співбесіди призначити його в.о. гендиректора, як нейтральну кандидатуру. Причому, на той період, поки рада нарешті затвердить генерального директора лікарні. Володимир Семенюк заявляє, що йому не важливо, хто це буде. Як тільки сесія прийме рішення, він привітає переможця. Звісно, він особисто також планує брати участь у новому конкурсі.

В усій цій історії багато питань, мало відповідей. Є натяки, припущення, недомовлені і непромовлені слова. Попри те, що конкурс відбувся прозоро – його транслювали на відео в живому режимі – те, що відбулося після того, схоже на якісь підкилимні ігри.

Вчора, під час брифінгу, голова ОДА Віталій Федорів заявив, що ОДКЛ в пріоритеті діяльності нардепів, керівництва ОДА, обласної ради. Ця лікарня буде пріоритетною і в його діяльності. Федорів заявляє, що готовий до конструктиву з трудовим колективом, з профспілками, щоби в подальшому ОДКЛ мала розвиток. А також підкреслив, що для нього немає значення, хто керівник. Тим більше, що він особисто підписав подання на затвердження переможця Тараса Мельника, яке не отримало підтримки у раді. Однак ще раз виносити це питання на розгляд депутатів вважає неприпустимим – мало часу.

«Це рішення не то що небезпечне, є ризик того, що якщо ще раз рада не проголосує, то наступне рішення може бути в кінці року, бо рада готуватиметься до виборчого процесу. Тому лишати лікарню без керівника є неприпустимим. Тому прийнято виважене рішення в межах чинного законодавства, прийнято оголосити повторний конкурс, куди б вже були допущені всі учасники, які мають право взяти участь у конкурсі», – заявив Віталій Федорів.

Він також повідомив, що буде пом’якшено вимоги до конкурсантів, аби всі охочі, а не тільки особи із кваліфікацією рівня головного лікаря чи заступники, могли позмагатися за посаду. Змінять також і якісний склад конкурсної комісії. В попередній були представники громадської ради, департаментів ОДА і працівників лікарні. Власне, працівникам лікарні Федорів наче дорікнув, що вони поставили занижені показники одному з кандидатів. В. Федорів говорить про нього, як про «кандидата, який теж боровся». Не називає прізвища, хоча далі продовжує: «голова комісії з питань охорони здоров’я поставив прямому конкуренту Тараса Мельника 23 бали, в той час як представники дитячої лікарні 3 і 6 відповідно».

Нагадаємо, Тарас Мельник отримав від членів комісії 190 балів. Далі були Олег Курташ – 167 балів, Лариса Підвербецька – 154 бали. Четвертим і п’ятим за кількістю балів були Ярослав Криштафович та Ігор Дмитренко.

Наступний конкурс голова ОДА обіцяє зробити «мегапрозоро, в прямій трансляції, щоби всі мали можливість реально оцінити готовність того чи іншого кандидата».

Цікавою в контексті всього є остання фраза: «основним, ключовим завданням комісії (нової, конкурсної, вочевидь, – прим. ПІКу) є вибрати найсильнішого кандидата, за якого, наголошую, проголосує більшість обласної ради. І саме це буле підставою для підписання контракту».

Можливо, ця фраза нічого не означає, і найсильніший, на думку конкурсної комісії кандидат, буде підтриманий більшістю голосів на черговій сесії облради. А можливо, на думку комісії найсильнішим буде той, кого підтримає більшість? Невдовзі, вочевидь, побачимо.

Орест Борисікевич.

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено