Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чи важко зараз оформити іпотеку?

Чому тільки 3% українців отримують від банків позитивне рішення про видачу іпотечного кредиту.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1

На поточний момент середня ставка щодо такого роду кредитів – 15%, а ще рік тому була 17%.

Чи важко за такого послаблення ставки отримати іпотеку? Відповідає відомий український економіст Олександр Охрименко, пише ПІК.

Bez nazvanyya 3 1

Та проблема іпотечного кредитування мало залежить від вартості самого кредиту. За інформацією з банків, дуже багатьох українців, які звертається з проханням отримати іпотечний кредит, навіть не лякає ставка по кредиту 17%.

Але тільки 30% з тих, хто звернулися в банки за іпотечним кредитом в наслідку подають документи в банк. Велика частина потенційних позичальників, дізнавшись у банку які потрібні документи для отримання іпотечного кредиту, просто більше в банк не звертаються.

Однак із загальної кількості отриманих документів від населення на отримання іпотечних кредитів, тільки 3% українців отримують позитивне рішення про видачу іпотеки. Проблема тут дуже проста.

На поточний момент нормативи НБУ до банків при видачі іпотечних кредитів такі, як в ЄС. Потенційний одержувач іпотечних кредитів повинен мати офіційну зарплату не менше 40 тис. Грн на місяць, при цьому йому потрібно довести банку, що він буде на протязі всього терміну іпотечного кредиту, а це як правило 10 або навіть 20 років, працювати тільки на дуже високооплачуваній роботі.

Крім того, потенційний позичальник повинен мати хорошу кредитну історію і позитивну ділову репутацію. Дуже важливо щоб він міг принести з податкової довідку, де показано, як він заробив гроші на перший внесок за іпотечним кредитом.

І ще є багато інших вимог, які можливо й мають гарний характер з точки зору економічної теорії, але нереальні в умовах України. Тому незважаючи на те, що ставки по іпотечних кредитах знижуються, можливості отримати цей кредит вкрай обмежені. Своїми нормативними вимогами НБУ фактично заблокувало іпотечне кредитування і нічого не робиться, щоб це розблокувати, вважає Олександр Охрименко.

  • Попри те, кожен українець може у прямому контакті з банком з’ясувати питання іпотеки та підписти чи не підписати договір.

До слова, сьогодні, 25 червня, на сторінці Офісу Президента у Фейсбук з’явилася така інформація:

Українці отримають іпотеку під 10% річних, точніше під 9,99%. Про таку можливість сьогодні заявив ПриватБанк, де з 1 липня 2020 року починає діяти держпрограма «Доступне житло під 10%».

«Відсотки на придбання житла, які існували на ринку увесь час та й нині пропонуються багатьма банками, є для багатьох українців непідйомним вантажем. Радий, що банки розуміють це і роблять ефективні кроки, щоб зменшити ставку, аби кожен українець міг сам придбати собі житло», – зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше Укргазбанк оголосив про запуск іпотеки для українців під 8,8% річних, програма поки доступна в Харкові.

Читайте також:

Оцінка експерта: як Росія використала методи «сепаратизму» на Донбасі

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено