Івано-Франківськ

Прикарпатців закликали дезінфікувати колодязі і свердловини та пояснили як це зробити

Вживання сирої некип’яченої води та недоброякісних продуктів загрожує виникненням водних епідемій та харчових отруєнь.

На Прикарпатті не вщухає негода, вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям, – за повінню можуть прийти інші негаразди, одне з них – інфекційні захворювання.

Про це повідомляють на Івано-Франківському офіційному сайті міста, пише ПІК.

Заходи щодо усунення погіршення якості води складаються з чистки, промивки  та профілактичної дезінфекції.

Дезінфекція колодязів, які потрапили в зону підтоплення, включає:

– попередню дезінфекцію колодязя;

– очищення колодязя;

– повторну дезінфекцію колодязя.

Попередня дезінфекція шахтного колодязя.

Перед дезінфекцією колодязя розраховують обсяг води в ньому (в м3), який дорівнює площі перетину колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).

Проводять зрошення з гідропульта зовнішньої і внутрішньої частини ствола шахти 5% -ним розчином хлорного вапна з розрахунку 0,5 л на 1 м2 поверхні.

5% -ний розчин хлорного вапна готувати з розрахунку 50 гр.  хлорного вапна на 1 л.  води.  (Тобто, на 1 колодязь необхідно, приблизно, 1 кг хлорного вапна методом зрошення).

При використанні іншого дезінфікуючого засобу необхідно користуватися інструкцією по застосуванню препарату.

Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 5% -й розчин хлорованої води.  Для цього 500 грам хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання рідкої кашки і вливають в 10 літрів води.  Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозору воду.  На 1 м3 води витрачають 1 відро прозорого складу.  Заливають обприскувачем стіни колодязя, воду і в розкритому вигляді колодязь залишають на добу.  Воду ретельно перемішують, колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5 – 2 години, не допускаючи забору води з нього.

Очищення криниці.

Очищення проводиться через 1,5 – 2 години після попередньої дезінфекції колодязя.  Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапляння в нього сторонніх предметів і накопичення мулу.  Стінки шахти очищають механічним шляхом від обростань і забруднень.  Вибрані з колодязя бруд та мул вивозять на звалище або занурюють в заздалегідь викопану на відстані не менше 20 м від колодязя яму глибиною 0,5 м і закопують, попередньо заливши  вміст ями 10%-ним розчином хлорного вапна (100 гр хлорного вапна на 1 л води).

Стінки шахти очищеного колодязя при необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5%-ним розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготованим за інструкцією до препарату) з розрахунку 0,5 л/м3 шахти.

Повторна дезінфекція колодязя.

Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції колодязя.

Витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому (в м3) і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезинфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування.  Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» -8,67 необхідно 5 таблеток на 1 куб.  м (1000 л).  З розрахунку на 1 колодязь об’ємом 7 куб м (7000 л) – 35 таблеток.

Після внесення дезинфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.

Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно – за запахом або за допомогою Іодометричного методу.  При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 – 0,3 початкового кількості дезинфікуючого препарату і витримують ще 3 – 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

Контроль за ефективністю дезінфекції колодязя проводиться лабораторно. І тільки після цього воду можна використовувати для питних і господарсько-побутових цілей.

Якщо заходи щодо усунення погіршення якості води не привели до стійкого поліпшення її якості за мікробіологічними показниками, вода в колодязі повинна постійно знезаражуватися хлорвмісними препаратами або іншими засобами та методами, дозволеними до застосування і спрямованими на знищення бактеріального та вірусного забруднення. Знезараження води в колодязі проводиться після дезінфекції самого колодязя за допомогою різних прийомів і методів, але частіше за все за допомогою дозуючого патрона, заповненого, як правило, містять хлор препаратами.

У разі виявлення стійкого хімічного забруднення, обумовленого впливом потенційно небезпечних об’єктів під час затоплення, слід прийняти рішення про ліквідацію водозабірного пристрою.

 

Читайте також:

На Прикарпатті жителі села Довге через повінь залишилися без їжі та питної води

На Прикарпатті відновили рух трасою «Львів — Івано-Франківськ»

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено