Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Як перемогти на виборах за новим Виборчим кодексом

Всіх кандидатів одразу ділитимуть на категорії: "прохідні", "запасні" та "масовка".

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 2

Новий Виборчий кодекс запровадив закриті виборчі списки, імперативний мандат для депутатів, та ще й змінив правила гри за 100 днів до дня голосування. Проте, навіть із таким законом можна іти на вибори і перемагати.

Так вважає Ігор Попов, експерт Українського Інституту Майбутнього, повідомляє УП, пише ПІК. То з чого саме почати рух до перемоги і які моменти одразу врахувати?

image 6

Ігор Попов:

Перше – треба вибрати партійний “дах”. Якщо навіть місцевий активіст має купу досягнень у громаді та шалений особистий рейтинг, мандат депутата він може отримати лише під прапором прохідної партії. Те ж саме стосується місцевих еліт – треба розкладати кандидатів у брендовані політичні кошики. Самовисуванці залишаються лише у громадах із населенням менше 10 тисяч виборців, а таких у нас зовсім мало.

У виборі партійної франшизи потрібно зважати на рейтинг партії на обраній території, ціну питання та перспективу партійного терору в майбутньому. Центральні партії в цьому плані не найбільш вигідний варіант. Це як правило дорого, пафосно, і потім потребує участі у не завжди пристойних флеш-мобах.

У багатьох регіонах досить високий рейтинг мають місцеві партії, які як правило очолюють мери обласних центрів чи популярні політики.

Для кандидатів, які обмежують свої інтереси лише місцевою політикою і не потребують лобі в центрі – нормальний варіант.

Нову виборчу систему для краси назвали “відкритими списками”, проте політично вона такою не є. І не лише тому, що кандидату потрібно набрати 25% виборчої квоти для просування у регіональному списку. Насправді, всі наші партії є структурами жорстко ієрархічними, і внутрішньопартійну конкуренцію допускати не збираються. Всіх кандидатів одразу ділитимуть на категорії: “прохідні”, “запасні” та “масовка”.

 Виборчі списки у округах – це те, що бачитимуть виборці у бюлетені, проте головне насправді – це закритий загальноміський список, той, який висуватиме партійна конференція. Саме верхівка цього списку і отримає мандати. Ну і їх же закріплять першими номерами у округах.

Отже, претенденти на мандати при переговорах із партійними вождями повинні обговорювати не лише свій округ і номер, але і високе місце в загальноміському списку.

Щоб не допустити внутрішньопартійної конкуренції, кандидати із хвоста списку – це повинні бути друзі і підлеглі основного кандидата, і вони не повинні ні в якому разі агітувати за себе, лише за партійний бренд.

Виборцям взагалі можна розказувати: “система складна, не морочтеся з номерами кандидатів, галочка за партію – і достатньо”. Тим більше що після зниження застави бюлетені виявляться дуже довгими, а штрифт на них – мінімальним. Основні прохідні кандидати можуть звичайно згадувати і своє прізвище в агітації, проте це лише підтвердить вибір партією їх кандидатур у прохідну частину списку.

Якщо для проходження 5% партії не вистачає виборців, можна їх привезти з сусідньої громади. Зараз процедура зміни виборчої адреси максимально спрощена.

Це з одного боку стало перемогою для політичних прав ВПО та мобільних громадян, з іншого – створює ризики політичного туризму. Європейські стандарти дозволяють голосувати на місцевих виборах членам громади, які там живуть кілька років і сплачують місцеві податки. В такому разі в деяких країнах можуть навіть голосувати на місцевих виборах громадяни інших країн – членів ЄС.

То ж які перспективи є в такій системі у потенційних кандидатів?

Знайти правильну партію, отримати прохідне місце, провести кампанію за бренд партії та займатися в раді місцевими проблемами. Цікавим результатом плану парламентських партій по монополізації свого впливу на вибори стане об’єднання місцевих еліт у регіональні та мережеві проекти, – каже експерт.

Читайте також:

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Оцінка експерта: як зі зміною кількості районів Прикарпаття, не втратити гроші районних бюджетів

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено