Івано-Франківськ

В Івано-Франківську яскраво відзначили 100-річчя Української Військової Організації (ФОТО)

30 липня в Івано-Франківську відзначили 100-річчя заснування Української Військової Організації (УВО).

З цієї нагоди в місті за участі націоналістичного середовища, націоналістичних громадських організацій, пройшли кілька заходів. Зокрема, панахида за керівником УВО Євгеном Коновальцем та діячами УВО біля пам’ятника Коновальцю, в центральній частині міста роздавали інформаційні листівки мешканцям міста з інформацією про УВО, в музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери відкрилася виставка про заснування і діяльність УВО, її діяльність і на теренах нашої області, і України. І завершила цей день вечірня акція – на мосту до м-ну Пасічна було піднято банер із написом “100 років Української Військової Організації” та підсвічено його фаєрами, пише ПІК.

За словами одного з організаторів акції, директора Центру національного відродження ім. Степана Бандери Ярослава Коретчука, про Українську Військову Організацію в суспільстві мало що знають. Більше люди поінформовані про ОУН, УПА, Січових Стрільців.

Українську Військову Організацію – військову революційно-політичну формацію – було створено 30 липня 1920 року під час останнього засідання Стрілецької Ради Січових Стрільців. Очолив УВО Євген Коновалець. УВО було створено нелегально на західноукраїнських землях, що відійшли до Польщі. Зокрема, перший осередок Української Військової Організації було утворено у Львові. Перший з’їзд УВО відбувся у серпні 1920 року у Празі. На ньому було ухвалено цілий ряд постанов та завдань для УВО, які були направлені для усунення різниці між придніпрянцями та галичанами й затвердження ідеї соборності усіх земель України. Постала УВО з метою продовжувати збройну боротьбу за державність. У ній брали участь військовики різних політичних партій, а створенню її сприяла міжнародна і внутрішньо-українська ситуація.

Діяльність УВО на території нашої області, зокрема, відбувалася у двох напрямках, розповідає Ярослав Коретчук.

Один напрямок – військово-бойовий. Він передбачав атентати, тобто фізичне знищення деяких діячів польської держави, які найбільше підтримували польський окупаційний режим, здійснювали акції проти українського населення. Їх карали представники УВО. Водночас, щоби організація могла існувати, УВО здійснювала так звані екси, тобто напади на пошту, де зберігалися тоді грошові кошти, або на поштові вози, своєрідні інкасаторські перевезення. Такі випадки були зафіксовані зокрема під Печеніжином Коломийського району, а також в Калуші та Богородчанах.

Друга складова – пропагандистська діяльність. УВО випускала за кордоном газету “Сурма”, яку нелегально переправляли до України, поширювали серед населення, разом із листівками і закликами не підтримувати окупаційну владу.

Атентатів на теренах нашої області не було. Переважно вони відбували у Львові – замахи на президента Войцехівського, Юзефа Пілсудського, воєводу Грабовського та інших діячів.

Своєю діяльністю УВО охопила всі українські землі, а також мала іноземні представництва в багатьох державах. Більшість із них мали інші назви, а на території України організація називалася УВО, але діяла підпільно. На території нашої області були повітові команди УВО, окружні коменданти, була створена ціла мережа з колишніх вояків армії УНР та УГА. Вони діяли практично у кожному адміністративному повіті тогочасної польської держави.

За свою діяльність представники УВО були переслідувані польською владою. В державному архіві Івано-Франківської області можна знайти цілий ряд документів, архівних справ зі звітами польських інституцій про діячів УВО, їхні осередки, акції організації. Її представники були неодноразово арештовувані польською поліцією і отримували в’язничні терміни.

Згодом Українська Військова Організація стала основою для створення ОУН, яку теж очолив Євген Коновалець.

Орест Борисікевич

Української військової організації 100-річчя УВО УВО у Франківську заходи призначенні 100-річчю Української військової організації УВО у Франківську 100-річчя УВО

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено