Івано-Франківськ

На Прикарпатті вшанували українців і поляків, що 100 років тому загинули в бою з більшовиками (ФОТО)

Пам'ятна подія відбулася у селі Нижнів. що на Тлумаччині.

DSC 0093 scaled

Цими днями минає 100 років з часу загибелі в околицях села Нижнів вояків польських та українських армій, які боролися проти більшовицької навали з Росії.

DSC 0096 scaled

У серпні 1920 року в ході польсько-радянської війни на території сучасного Тлумацького району Івано-Франківської області відбулися бойові зіткнення відділів польсько-українських союзницьких військ із російсько-більшовицькими окупантами. Більшовики намагалися прорватися через Польщу до Німеччини, аби, захопивши її, понести по світу ідеї більшовицької революції та панування комунізму.

27 серпня до Нижнева, який на той час був стратегічним транспортним вузлом, прибув Головний отаман військ УНР Симон Петлюра і командарм М. Омелянович-Павленко на огляд Дієвої армії УНР. Того ж дня частини Дієвої армії УНР форсували р. Дністер і рушили у напрямку на м. Галич.

28 серпня 1920 року відбувся бій більшовиків з відділами 6-ї бригади Війська Польського і 3-ї Залізної армії Петлюри. В цьому бою загинули вояки Війська Польського та Армії УНР. Їх було поховано на кладовищах Нижнева.

Як розповідає Дмитро Романишин, керівник товариства «Каменяр», який на волонтерських засадах доглядає могили, зі слів очевидців, радянська влада у 1939 році знищила могили петлюрівців. Поховання польських солдатів було лише частково пошкоджено.

Під шаром ґрунту волонтери організації з часом відшукали потрощену мармурову таблицю, на якій частково можна прочитати ім’я та прізвище одного з похованих там польських солдатів – Теодор Берґ. Прізвище іншого вояка – Адама – прочитати можна лише частково. Імен інших вояків, там похованих, відшукати наразі не вдалося.

Згодом місцеві жителі вказали на приблизне місце поховання хорунжого Армії УНР Тихона Хилюка. На тому місці зараз встановили символічний хрест.

DSC 0109 scaled

“Тихін Хилюк був поранений у бою 28 серпня, і ще впродовж доби у Нижневі намагалися його врятувати, однак він помер наступного дня”, –  каже Дмитро Романишин.

На обох кладовищах Нижнева – римо-католицькому та греко-католицькому, де поховані вояки, з нагоди 100-річчя загибелі вояків відправили спільну панахиду за участі священиків УГКЦ Нижнева та римо-католицького храму св. Апостолів Петра і Павла з Обертина.

DSC 0052 scaled

DSC 0039 scaled

DSC 0069 scaled

 

DSC 0015 scaled

В панахиді також взяли участь представники місцевих української та польської громад, волонтери товариства «Каменяр», керівниця Центру польської культури і європейського діалогу в Івано-Франківську.

DSC 0103 scaled

До могил вояків поклали квіти і запалили свічки пам’яті. Хвилююче прозвучали гімни України та Польщі.

У коротких промовах присутні заявили про те, що у складні часи 100 років тому поляки та українці стояли пліч-о-пліч перед більшовицькою навалою і разом загинули за незалежність.

DSC 0001 scaled

Сьогодні, через століття, Росія не покинула своїх імперських амбіцій і знову втручається у внутрішні справи інших держав, зокрема України та Польщі. Тому українцям та полякам знову доводиться спільно протистояти російській агресії і підтримувати одне одного заради свого вільного майбутнього.

Захід відбувся із дотриманням правил карантину через пандемію COVID-19: присутні зберігали соціальну дистанцію.

Орест Борисікевич.

Читайте також:

На Тлумаччині привели до ладу «австро-угорське» кладовище

Переможцям пробігу пам’яті Романа Вірастюка вручать «Людину, що біжить по колії»

Художник з Обертина Антон Яцик написав портрет Аль Пачино

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено