Івано-Франківськ

Люди загинули під час повені на Прикарпатті: чи отримали їх родини матеріальну допомогу? Оцінка експерта.

Держава передбачила матеріальну допомогу у 200 тисяч гривень родинам, які втратили під час червневої стихії своїх рідних.

novyj ekspert

Люди загинули на Прикарпатті під час повені у червні цього року. І ніщо не зможе компенсувати людські втрати. Але держава передбачила матеріальну допомогу родинам загиблих, пише ПІК.

Чи надана ця допомога фактично? Скільки людей, у яких від повеней постраждало житло, теж отримали державну підтримку?

Інформацію для читачів ПІК надає Степан Микицей, заступник директора департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА.

119157866 243861923569057 1521064831248192894 n

«В Івано-франківській області під час повеней у червні цього року, на жаль, загинули п’ятеро людей.

  • Першою жертвою стихії стала мешканка Верховини, що пішла у ліс по ягоди та не повернулася.
  • У тому ж районі загинули двоє медиків, автівку яких знесло у річку.
  • Четвертою особою, що загинула під час стихійного лиха, визнано мешканця Верховини, якого вразило струмом у затопленій котельні.
  • П’ятою особою, яка загинула в період повеней була мешканка Яремче, яка по дорозі додому загинула у руслі гірської річки.

Сім’ї усіх цих загиблих згідно з законодавством отримали грошову допомогу.
Суми допомоги постраждалим від повеней визначені розпорядження Кабінету міністрів України № 811-р від 2 липня 2020 року.

У документі зазначено: «забезпечити виплату матеріальної грошової допомоги сім’ям загиблих у розмірі 200 тис. гривень на кожного загиблого члена сім’ї та матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню для забезпечення належних умов проживання в таких розмірах:

  • Перша категорія – це сім’ї, будинки у яких повністю зруйновані. Такі родини отримують допомогу у 300 тисяч гривень;
  • Друга категорія – сім’ї, які відселені з житлових будинків, що підлягають капітальному ремонту – 50 тисяч гривень;
  • Третя категорія – сім’ї, будинки яких пошкоджені, тут допомога складає 20 тисяч гривень.

Наголошую, йдеться не про відшкодування чи компенсацію втрат, а про матеріальну допомогу сім’ям, у яких постраждало житло.

Станом на сьогодні таку допомогу отримали уже 3026 прикарпатців. Загальна сума виплат складає 75,5 мільйона гривень (це разом з виплатами сім’ям загиблих під час повеней у червні цього року).

Є ще незначна кількість людей, які наразі не надали повних пакетів документів щодо отримання допомоги, зокрема, не відкрили для цього рахунки в банках. А це обов’язково треба зробити. І ось чому.

Обстеження будівель за заявами постраждалих та визначення рівня допомоги здійснюють комісії місцевих органів самоврядування. Районні державні адміністрації та ради ОТГ подають затверджені зведені списки на матеріальну допомогу в територіальні органи соціального захисту населення. Вони проводять людям виплати шляхом перерахування коштів саме на їх банківські рахунки. Іншого шляху отримання допомоги немає. Кошти на допомогу є.

Прикарпатці знають, що на ліквідацію наслідків стихійного лиха Івано-Франківська область отримала від держави перший транш у 480 мільйонів гривень. На допомогу безпосередньо людям було зарезервовано 115 мільйонів.

Останнім часом місцеві комісії частково вносять зміни щодо категорій житла, яке постраждало. Відбувається таке корегування за результатами додаткових експертних обстежень будівель. Здебільшого будівлі віднесені раніше до третьої категорії переходять у другу.

Місцеві управління соцзахисту це враховують. Допомогу постраждалим перераховуємо вчасно», – сказав Степан Микицей.

Читайте також:

Оцінка експерта: на Франкіщині є зерно, елеватори та млини. Будемо з хлібом

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено