Івано-Франківськ

11-річний Юрко Балаш з Тлумача виливає фігурні свічки з натурального воску (ФОТО)

Хлопчина почав займатись справою під час карантину.

Як юний кмітливець створює фігурні свічки з натурального воску, спостерігала журналістка ПІК.

Хлопець робить фігурні свічки з натурального воску

“Про те, аби виливати свічки я думав уже давно. А на карантині якраз випала нагода, щоби зайнятися цим. Та грошей, щоби купити форми, не було. На форми я заробив… у батька. Допомагав йому виробляти фігурну плитку. Далі замовив форми в Інтернеті. За одну заплатив 200 гривень Віск отримав…безкоштовно, від свого дідуся-пасічника, Євгена Загарука“, — розповідає Юрко.

Свічки хлопець виливав удома, на кухні. Допомагав спочатку старший брат Микола, а далі Юрко все робив лише сам.

Віск  розтоплював 15-20 хвилин у півлітровому алюмінієвому горняті на водяні бані. На одну свічку треба від 40 до 100 грам  чистого бджолиного воску. Згодом  брав лляну нитку завдовжки 10-15 сантиметрів та вкладав її у роз’єм силіконової форми, заливав туди віск і скріплював форму зверху,  посередині та внизу гумками.  Вистигала свічка у холодильнику за півгодини, а на балконі, при кімнатній температурі 20-23 градуси, — за годину

Опісля юний майстер знімав гумки, роз’єднував форму і вибрав свічки. Усі вироби – невеличкі: заввишки 5-8 сантиметрів, важать від 30 до 50 грам. Щоби зробити одну свічку, Юркові треба витратити 1-2 години. До речі, горітиме найменша  свічка в середньому 3 години. Адже 10 грам воску із гнотом завтовшки два міліметри  горить годину.

Виливати свічки треба лише з добрим настроєм. Дідусь розказував, що коли злим чи ображеним на когось розпочнеш свою роботу, свічки потріскають“, — розмірковує Юрко Балаш.

Наразі хлопець виливає воскові квіти, мишок та сов.

Останні є символом мудрості. Тому такі свічки стануть чудовими сувенірами для вчителів перед днем учителя, який будуть відзначати цьогоріч 4 жовтня“, — додає Наталія Балаш, мати юного митця, майстриня-ткаля.

Надалі Юрко планує виготовляти тематичні серії свічок у вигляді зайців, ведмедиків з діжками меду, квітів, соняшників, писанок, яблук, медових сот, зірок, шишок, оберемків соняшників, ангелят з книжками, музичними інструментами, бубликами, голубами для різних свят: Різдва, Великодня, Нового року, Маковея Спаса.

Прикметно, що фігурні свічки з натурального воску не лише красиві, але й корисні. Наталія Балаш стверджує, що  навіть дим від цих  свічок є лікувальним, адже випари воску заспокійливо діють на нервову систему, вбивають бактерії й віруси. А ще у воску є прополіс, коли він згорає, то дезінфікує приміщення. І коли в помешканні хоча би  раз в тиждень палити протягом години воскові свічки, тоді ті, хто там живе, будуть менше хворіти.

Злата Леміш

фігурні свічки з натурального воскуфігурні свічки з натурального воску Тлумачфігурні свічки з натурального воску фотофігурні свічки з натурального воску маленького митця

Фото Злати Леміш

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено