Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чи страшно на Прикарпатті потрапляти в поле зору ОПОРИ?

Конфлікт з законом можуть мати посадовці, які нікуди не балотуються, але в робочий час займаються агітацією на користь певних кандидатів.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3

В полі зору ОПОРИ – місцеві вибори.

Кожна інформація, яку ПІК отримує від Громадянської мережі ОПОРА та публікує на своєму сайті, викликає у читачів підвищений інтерес. Хоча й не однозначний.

Одні, у період підготовки до місцевих виборів, бачать великий позитив у тому, що ОПОРА виявляє порушення, оприлюднює їх і таким чином «відбиває» у кандидатів та їх команд апетити до подальших порушень. 

Інші читачі вважають, що спостереження з боку ОПОРИ виглядає дещо вибірковим, а тому не дає об’єктивної картини процесу. Треті, мабуть, потенційні порушники, кажуть, що активність ОПОРИ збурює процес підготовки до місцевих виборів, а це не добре.

Сьогодні експертну оцінку цих позицій надає Прикарпатській інформаційній корпорації (ПІК) Богдан Морикіт – координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

“Насамперед маю наголосити, що Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів. Воно сприяє чесним та вільним виборам, запобігає порушення. В Україні до спостереження залучено 188 спостерігачів, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі.

В Івано-Франківській області спостерігачі ОПОРИ працюють в усіх шести новоутворених районах – Івано-Франківському, Калуському, Коломийському Верховинському, Надвірнянському та Косівському. Жодної вибірковості районів, партій чи окремих кандидатів для нас не існує. В усіх районах та в обласному центрі ми слідкуємо за процесом взагалі. Тобто, маємо об’єктивну картину як щодо наявності, так і щодо відсутності порушень. І в цьому сенсі під наше пильне око потрапляють всі учасники виборчого процесу.

Якщо бачите порушення, звертайтесь до поліції

У період висування кандидатів у депутати та на посади міських голів ми підготували 36 повідомлень щодо порушень у провадженні зовнішньої агітації.

Зараз наша діяльність має два основних напрямки: це спостереження за роботою виборчих комісій та моніторинг передвиборчої агітації. Зокрема, ОПОРА моніторить використання бюджетних ресурсів з метою непрямої агітації. Про факти порушень виборчих стандартів інформуємо громадськість, в тому числі й читачів ПІК.

Я б не вживав тезу чи “страшно потрапляти в поле зору ОПОРИ”? Об’єктивніше буде сказати, що ті суб’єкти, за якими ми зафіксували ознаки порушень та оприлюднили їх, несуть певні репутаційні втрати. А тому зустріч зі спостерігачами ОПОРИ не є для них приємною. Ризикують потрапити до цього списку, зокрема, посадові особи органів місцевого самоврядування та органів держаної влади, які нікуди не балотуються, але в робочий час займаються агітацією на користь певних кандидатів. Це заборонено законом.

Тут варто наголосити, що ОПОРА не звинувачує, не дає оцінок порушенням та людям, які не дотримуються норм Виборчого кодексу. ОПОРА тільки фіксує ознаки порушень. А кваліфікує їх поліція, остаточне рішення по факту виносить суд.

Вважаю доречним звернутися до виборців області: якщо Ви бачите порушення, апелюйте до поліції. Вона, як повноважний орган, дасть факту правову оцінку, а вердикт – винен не винен, як я вже казав, винесе суд.

ОПОРА рівновіддалена від усіх суб’єктів виборів, вона є незалежною неурядовою організацією,  підсумував Богдан Морикіт, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Читайте також:

Як на Прикарпатті потенційні кандидати піаряться на дорогах, які ремонтують за бюджетні кошти(ФОТО,ВІДЕО)

Місцеві вибори на Івано-Франківщині: де та кандидатів від яких партій не зареєстрували

На Прикарпатті виявили політичну рекламу на автобусі

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено