Івано-Франківськ

Екологи відвідали полігон у Рибному: що цікавого побачили? (ФОТО)

У Івано-Франківську продовюється робота Національного екологічного форуму "Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології".

Зокрема, сьогодні 9 жовтня учасники форуму обзнайомилися з обладнанням діючої сортувальної лінії у селі Рибне Тисменицького району, повідомляє журналіст ПІК.

1549469413

Франківський полігон – це 13 гектарів, що виділені суто під тверді побудові відходи. Впродовж останніх років місце, де просто зберігалися гори сміття, суттєво змінилося. Нині тут працює сортувальна лінія, виробляється електроенергія на біогазовій установці, а також працює фільтратопровід.

photo 2020 10 09 14 12 27

Власне, щодо сортувальної лінії, то вона розпочала свою роботу у 2018 році. Наразі підприємство приймає всі відходи 4-го класу, окрім небезпечних. В середньому за добу поступає близько 300 тонн сміття.

Протягом однієї зміни тут працює 12 людей. З їх допомогою в день вдається відсортувати 40-50 тонн сміття. Поруч сортувальної лінії можна побачити уже спресовані петпляшки та папір.

Економічний ефект цієї лінії фактично нульовий, тут насамперед екологія. Але головна наша проблема у тому, що нам потрібен сміттєпереробний завод“, – наголосив під час спілкування з учасниками національного форуму Василь Попович, заступник директора КП “Полігон ТПВ”. 

Цікавило екологів питання щодо наявності на полігоні фільтратопроводу. Справа у тому, що все сміття, яке привозять на полігон, має певну вологість. Коли воно утрамбовується, то виділяється фільтрат – отруйні рідини.

Досі ці рідини збирали у так звані фільтратники, їх на полігоні у Рибному є два, а потім вивозили спеціальною технікою на утилізацію.

d6bb7cd4b364d4380da8812c25d43201

Проте все змінилося із побудовою саме фільтратопроводу. Його протяжність 13,5 км. Зрештою, він з’єднав водостічну систему полігону з каналізацією в Пасічній. А звідти рідкі відходи стікають на водоочисні споруди в Ямниці.

“Під нами знаходиться семиметровий глиняний замок. І фільтрат немає куди диватися, тобто накопичуватися. Тому ми його скидаємо у фільтпатопровід. Ми регулюємо напір води у ньому, тож, якщо є дощі, ми можемо збільшувати потік”, – розповів Василь Попочив.

За його словами, щомісяця держспоживслужба роблять заміри. Відповідно, вони визначають показники, тощо.

photo 2020 10 09 14 11 52

Ще один цікавий момент: у 2017 року на сміттєвому полігоні запрацювала біогазова установка. Газ беруть фактично з відвалів і спрямовують на виробництво електроенергії, якої за добу виробляють 8-9 тис. кВт/год. 

Цікаво, що на будівництво установки з міського бюджету не витратили жодної копійки. Її встановлювали на умовах відкритого конкурсу та за інвестиційним проектом. Він передбачає для міста 23% від виробленої електроенергії.

А загалом введення в дію біогазової установки позитивно позначиться на екології та пожежній безпеці сміттєзвалища, зазначили комунальники.

В нас зменшилася кількість на полігоні пожежі, адже раніше це було дуже страшно. Воно горить, а полум’я внизу, в ядрі. В нас тут як були пожежі, цілодобово гасили“, – пригадує один з працівників підприємства. 

Наразі голова ціль – будівництво сміттєпереробного заводу. Міська влада продовжує перемовини із Міністерством оборони України. Як стало відомо ПІК, перший етап погодження вже позаду, тож очікуване виділення 10 га землі під зведення заводу стає ближчим.

Додамо, що на сьогоднішній день на полігоні захоронено 2 млн тонн сміття. Він може діяти до 2027 року. За минулий рік тут захоронили 116 тисяч тонн сміття.

photo 2020 10 09 14 11 49 1

Нагадаємо, що з 8 по 10 жовтня в Івано-Франківську відбувається Національний форум “Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології”, головна мета якого полягає у визначенні проблем та шляхів подолання критичної ситуації у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами на регіональному рівні.

Власне, форум об’єднав більше 300 учасників з усіх регіонів України, серед яких: народні депутати, науковці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, природоохоронних громадських організацій, комунальних та бізнес-структур, з них – 85 учасників взяли участь у роботі форуму дистанційно.

Пропонуємо вашій увазі відеотрансляцію перебігу форуму в режимі “онлайн”: 

Читате також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено