Івано-Франківськ

Три стадії розвитку COVID-19 у хворих і що під час них робити

COVID-19 - це тривале захворювання, яке має декілька етапів. Радять не порівнювати його з грипом.

Умовно можна виділити три головні стадії розвитку цієї хвороби.

Про це під час брифінгу 22 жовтня повідомила Ольга Голубовська, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця, а також членкиня медичної ради при МОЗ, пише ПІК.

“Нічого спільного з грипом ця хвороба не має – ні у навантаженні на систему охорони здоров’я, ні за наслідками для хворого”, – додає Голубовська.

У 80% людей захворювання і закінчується для хворого на цій стадії, не розвивається далі. Це ті люди, які не хворіють важко.

  • Перший етап – це перший тиждень захворювання, коли хворі почуваються в основному майже здоровими.

Тому не потрібно одразу впадати в паніку, якщо раптом у людини позитивний тест на COVID-19. Цілком ймовірно, що ви потрапите в ці 80%. Але все-таки існує від 10% до 30% випадків, коли захворювання переходить в другу фазу”, – розповідає інфекціоністка. 

У першій фазі пацієнти повинні вчасно звертатися до лікаря, вести нормальний спосіб життя і нормально харчуватися. Жодних антибактеріальних та гормональних засобів на цій стадії пацієнт не потребує. 

  • Другий етап: з другого тижня розвивається найважча фаза – це коли відбувається ураження органів і систем, зокрема, нашою імунною системою.

“Усе наше лікування направлене на цій стадії на стримування цього шторму імунної системи проти свого ж організму. І триває ця фаза від одного тижня до трьох. І в цій фазі лікування ми застосовуємо всі методи лікування, які визначені в наших нормативних документах. Такі хворі, тим більше, важкі хворі, перебувають у стаціонарі”,– стверджує інфекціоністка. 

  • Третій етап – постковідний синдром.

“Його зараз дуже інтенсивно вивчають, тому що це – окрема проблема. Тому пацієнтам теж потрібно перебувати під певним наглядом”,– розповідає Голубовська.

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено