Івано-Франківськ

Франківські лаборанти допомогли колегам з інших областей України у тестуванні на COVID-19

Чому тоді прикарпатцям доводиться по кілька днів чекати результатів ПЛР-досліджень?

ea5330f6caedce8f.original

Франківські лаборанти з державної  установи «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України» допомогли краматорським, хмельницьким та київським колегам у дослідженні зразків біоматеріалу на COVID-19, повідомили ПІК в установі.

Така допомога свідчить про технічні та кадрові можливості Івано-Франківського лабораторного центру, чого в умовах пікового зростання кількості заражень може не вистачати у колег в інших регіонах.

Звідки зразки

Тиждень тому франківські вірусологи дослідили 1000 зразків з Краматорська, 500 зразків з Хмельницького. Минулих вихідних допомогли дещо розвантажити лабораторію міста Києва: відпрацювали 1000 зразків. Вони, як і попередні зразки, були доправлені з дотриманням усіх заходів безпеки.

«Виконали цю роботу не порушуючи мого слова щодо термінів проведення тестів для прикарпатців. Мова про те, що ПЛР-тест на коронавірус в нашій вірусологічній лабораторії проводиться оперативно. З моменту отримання зразка і до моменту видачі результату проходить не більше як доба. Це я вкотре відповідально заявляю, як головний державний санітарний лікар області», – сказав директор ДУ «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України» Руслан Савчук.

Чому у прикарпатців проблеми

Як реагувати на інформацію у соцмережах про те, що мешканцям Франківська та районів області іноді приходиться очікувати результатів лабораторних досліджень на ковід протягом кількох днів?

«Мушу сказати гірку правду. Зразки біоматеріалу на дослідження відбирають працівники первинної медико-санітарної допомоги. Щоб з одним зразком не гнати машину із району в Івано-Франківськ, там можуть притримати матеріал. Іноді накопичувати певну кількість зразків дозволяють собі  протягом двох-трьох днів”, – сказав Савчук.

Він навів прикрий доказ, коли мазок брали 13 жовтня, доставили у лабораторію 15-го, лаборанти у Франківську зробили дослідження на 16 жовтня і передали результат в лікарню. А там людині повідомили про нього аж 17 жовтня.

Звичайно, що такі факти мають бути предметом глибокого службово розслідування та персональної відповідальності винних. До відома пацієнтів з ковід чи з підозрою на інфекцію, головний санітарний лікар області наголошує:

“Тестування на коронавірус проводиться в  ДУ«Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України» у термін до доби часу”.

  • Фото ілюстративне.

Читайте також:

“Ковідні” лікарні на Прикарпатті вже отримали від держави 18 мільйонів гривень

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено