Івано-Франківськ

Майже усі хворі на коронавірус мають спільний симптом

У 80% хворих на коронавірус є спільний симптом - дефіцит вітаміну D.

Дефіцит вітаміну D зустрічається у більшості хворих на коронавірус. У чоловіків цей показник зустрічається частіше. Такі результати дослідження іспанських учених у вівторок, 27 жовтня, були опубліковані в журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, пише ПІК.

Іспанські вчені-медики вирішили з’ясувати, чи може знижений рівень вітаміну D стати фактором ризику при захворюванні COVID-19 і чи впливає це на тяжкість захворювання.
Дефіцит вітаміну D зустрічається у більшості хворих на коронавірус.
У дослідженні взяли участь 216 пацієнтів з підтвердженим COVID-19. Автори оцінювали у них в крові рівні 25-гидроксивітаміну D (25OHD) – гідроксильованої форми вітаміну D3, яка бере участь у метаболічних реакціях організму. Паралельно рівень 25OHD вимірювали у 197 звичайних здорових людей з контрольної групи.
Вчені  виявили, що 82,2 відсотка хворих на COVID-19 мали дефіцит вітаміну D у порівнянні з 47,2 відсотка в контрольній групі – рівень 25OHD у них в середньому склав 13,8 нг / мл у порівнянні з 20,9 нг / мл у контрольній групі. При цьому рівень у чоловіків був нижчий, ніж у жінок.

До слова, вітамін D присутній в небагатьох продуктах, але може синтезуватися в шкірі під дією сонячних променів. Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня присутність в раціоні продуктів, багатих кальцієм (капуста, петрушка, мак, кунжут) та магнієм (горіхи, висівки, гречка).

Тричі на тиждень — варені яйця з рідким жовтком, двічі на тиждень — морська жирна риба і морські водорості, раз на тиждень або два тижні — печінку тріски. І все це — на постійному горіхово-насінневомуфоні” (горіхи волоські, мигдаль, насіння льону, маку та кунжуту).

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено