Івано-Франківськ

Супрун відповіла українцям на найпоширеніші питання про коронавірус

Про різні способи захисту, аби не підхопити вірус, про потребу робити тест чи лікування у разі хвороби, якщо можна залишатися

Колишня в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун відповіла українцям на найпоширеніші питання про коронавірус.

Відповіді з’явилися в мережі Facebook.

Так, одним із питань, яке турбує українців, є питання про маску та миття рук. А саме люди цікавляться, чи ці два аспекти зможуть стовідсотково вберегти від коронавірусу.

Супрун каже, що ні. Але ці дії суттєво знижують шанси підхопити вірус та захворіти. До них варто також додати дотримання фізичної дистанції від інших людей, вакцинацію проти грипу, зменшити кількість контактів з іншими людьми, уникати перебування в місцях скупчення людей, особливо в закритих приміщеннях, які погано провітрюються та вентилюються.

Також колишня очільниця МОЗ відповіла, що самоізоляція не врятує від хвороби після контакту з інфікованим у разі зараження.

У разі контакту захворіти можна. У цьому випадку самоізоляція важлива через те, що якщо ви все ж захворіли, ви не будете інфікувати інших людей та передавати вірус далі“, – йдеться у повідомленні ексміністерки.

На те, чи підхопить людина вірус від зараженого, впливає безліч факторів — тривалість контакту з інфікованою людиною, вірусне навантаження (простіше кажучи, скільки вірусних частинок людина виділяла під час контакту, та яка їхня кількість потрапила до організму), чи була маска, чи правильно вона була одягнена і т.д.

Що ще варто знати у цьому випадку? Інкубаційний період хвороби — від контакту з вірусом до появи перших симптомів складає від 3 до 14 днів. У більшості випадків, симптоми проявляються протягом чотирьох-п’яти днів. Але не варто зважати лише на симптоми. У випадку з вірусом SARS-CoV-2 людина, яка має цей вірус, може бути заразною за 2-3 дні до появи симптомів або ж взагалі мати безсимптомний перебіг. Тож якщо думаєте, що “я скоріше не інфікувався, бо він/вона не мали жодних симптомів” — це не так. Краще залишайтеся на самоізоляції та спостерігайте за своїм самопочуттям та симптомами“, – написала Супрун.

Також, якщо у вас симптоми, притаманні коронавірусу, не існує 100% способу визначити чи ви захворіли саме на COVID-19, окрім проведення тесту.

Ще треба обов’язково робити тест на COVID-19 після контакту з інфікованим, оскільки перебіг хвороби може бути безсимптомним.

Супрун зазначає, що у разі інфікування, противірусні препарати чи антибіотики не запобігають COVID-19. Вони також не лікують цю хворобу. Тож не варто закуповувати їх наперед чи приймати навмання за появи будь-яких респіраторних симптомів.

Вдома помічними у разі хвороби будуть такі речі:

Термометр
Пульсоксиметр
Нестероїдні протизапальні препарати — ібупрофен чи парацетамол
Багато рідини
Свіже повітря

У разі підвищення температури до 38,5 градуса і вище, треба випити парацетамол чи ібупрофен (першого не можна приймати більше ніж 1000 мг на добу, другого — 1200 мг). Якщо температура не збивається протягом тривалого часу попри ліки — треба звернутися до сімейного лікаря чи телефонувати на 103.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено